In fiecare an, la data de 1 martie se marcheaza ziua ”Zero discriminare”, la initiativa UNAIDS – Programul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA.
Campanie ”Zero discriminare” se doreste a fi un apel adresat oamenilor de pretutindeni de a promova si sarbatori diversitatea, toleranta si incluziunea si de a actiona impreuna pentru a pune capat discriminarii.
Aceasta cauza este promovata active de multe organizatii prin diferite activitati, care au menirea de a evidentia dreptul oricui de a trai in deplina demnitate, indiferent de varsta, gen, orientare sexuala, nationalitate, etnie, culoare a pielii, dimensiuni, profesie, educatie si credinta.
”Zero discriminare”, a pornit de la nevoia de informare si sensibilizare a comunitatii in legatura cu HIV/SIDA, pentru a stopa raspandirea infectiei cu HIV si a invinge aceasta teribila maladie.
Nivelul scazut de informare privind HIV/SIDA a dus adesea la discriminarea persoanelor infectate cu acest virus sau bolnave de SIDA. Discriminarea fata de persoanele cu HIV le face pe acestea sa-si ascunda boala, fapt ce duce, in consecinta, la raspandirea acesteia, relateaza Agerpres.
In 2013, cu prilejul Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA, directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, a propus marcarea, la 1 martie 2014, a Zilei internationale ”Zero discriminare”. Ca simbol al acestei zile, a fost ales fluturele.
Ziua ”Zero discriminare” a fost lansata pe 27 februarie 2014, in cadrul unui amplu eveniment desfasurat la Beijing. Cel care a propus ca aceasta sa se marcheze pe data de 1 martie, a fost Michel Sidibé, directorul executiv al UNAIDS.