Ziua Nationala a Inimii: 4,7% din populatia peste 35 de ani a Romaniei sufera de insuficienta cardiaca




Anual, in Romania, incepand din anul 1997, la data de 4 mai se marcheaza Ziua Nationala a Inimii.

Ziua nationala a inimii a fost instituita si in tara noastra, in conformitate cu directivele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fiind introdusa in Romania pe 4 august 1996, in urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Stiinte Medicale, care avusese loc in primavara aceluiasi an. Aceasta zi reprezinta un prilej de a atrage atentia asupra cresterii alarmante a numarului de afectiuni cardiovasculare, noteaza site-ul www.dspcovasna.ro.

Potrivit Cartei europene a sanatatii cardiovasculare, publicate pe site-ul heartcharter.org si semnate, in iunie 2007, de catre reprezentantii forurilor guvernamentale romanesti si de cei ai institutiilor medicale de profil din tara, boala cardiovasculara este principala cauza de mortalitate in Europa, atat la femei cat si la barbati, fiind responsabila de 55% dintre decesele din randul femeilor din Europa si de 43% dintre decesele din randul barbatilor, cauzand peste 4,35 milioane de decese anual, in cele 53 de state membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii – Regiunea Europeana si peste 1,9 milioane de decese anual, in Uniunea Europeana, relateaza si Agerpres.

Potrivit statisticilor mai recente, respectiv din anul 2017, publicate pe site-ul oficial al Societatii Europene de Cardiologie, www.escardio.org, in prezent, boala cardiovasculara ramane principala cauza de mortalitate in Europa, atat la femei, cat si la barbati.

Cu toate acestea, se inregistreaza o scadere a ratei de mortalitate cauzate de aceasta in aproape toate statele europene. In Uniunea Europeana, sunt diagnosticate, anual, peste sase milioane de cazuri noi cu afectiuni cardiovasculare, iar la nivelul intregii Europe peste 11 milioane. Statisticile raporteaza, de asemenea, aproape 49 de milioane de pacienti diagnosticati cu o astfel de boala.

In fiecare an, bolile cardiovasculare cauzeaza 3,9 milioane de decese in Europa si peste 1,8 milioane in UE, reprezentand 45% din totalul deceselor la nivelului intregului continent si 37% la nivelul Uniunii Europene, mai scrie sursa mentionata.

Potrivit unui comunicat al Societatii Romane de Cardiologie din martie 2018, publicat pe site-ul www.cardioportal.ro, un studiu recent arata ca rata de mortalitate standardizata din cauza insuficientei cardiace cronice estimata pentru Romania (40/100.000 persoane) este de doua ori mai mare decat in alte state din Uniunea Europeana.

De asemenea, se estimeaza ca 4,7% din populatia peste 35 de ani a Romaniei sufera de insuficienta cardiaca, ceea ce reprezinta circa 560.000 de pacienti. In fiecare ora, apar in medie cinci cazuri noi de insuficienta cardiaca, ceea ce duce la o medie de circa 45.000 cazuri noi/an.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: