Ziua Mondiala a Somnului ce se marcheaza la data de 16 martie, este una de constientizare, recunoscuta la nivel international, care aduce impreuna cercetatori, profesionisti din domeniul sanatatii si pacienti, pentru a evidentia importanta somnului asupra sanatatii.
Ziua Mondiala a Somnului 2018 are motto-ul „Pastreaza-ti ritmul si bucura-te de viata!”, menit sa sublinieze importanta ritmurilor circadiene pentru un somn sanatos. Motto-ul a fost inspirat de studiile celor trei laureati ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina 2017, potrivit unui comunicat de presa.
Circuitele circadiene se refera la evenimente ciclice din organism legate de ritmurile eliberarii unor hormoni, temperatura corporala si nivelurile de tensiune.
Aceste ceasuri biologice sunt afectate de factorii de mediu, cum ar fi lumina soarelui sau modificarea fusului orar, iar dereglarea lor poate creste riscul de tulburari de somn, afecta sanatatea mentala sau poate conduce la probleme cronice precum obezitatea, hipertensiunea arteriala si diabetul.
Cercetarile arata ca petrecem pana la o treime din viata noastra dormind. Somnul este o nevoie umana de baza, la fel ca si alimentatia si hidratarea, si este crucial pentru sanatatea si bunastarea noastra generala. Persoanele care beneficiaza noaptea de un somn fara intreruperi prezinta rate mai scazute de hipertensiune arteriala, diabet, obezitate si alte boli cronice.
„Problemele legate de somn constituie o epidemie globala care ameninta sanatatea si calitatea vietii. 35% dintre oameni simt ca nu dorm suficient, fiind afectati atat fizic si psihic, insa rata celor care cauta ajutor profesional este inca mica, in conditiile in care cele mai multe tulburari de somn sunt prevenibile sau tratabile”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Sectiunii de Somnologie a Societatii Romane de Pneumologie, potrivit comunicatului.
Ca si activitatea fizica si nutritia, somnul este esential pentru reglarea metabolica la copii si la adulti. Datele epidemiologice din ultimii ani reflecta trendul paralel al scaderii duratei de somn si cresterii afectiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea.
Exista dovezi care demonstreaza legatura intre durata somnului si obezitatea infantila.
„In Romania, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului, conform primului studiu efectuat in acest sens, in tara noastra. Se descrie in prezent si la copii tipul II de sindrom de apnee in timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combina fragmentarea somnului cu afectarea oxigenarii, are un risc mai mare pentru rezistenta la insulina si posibil diabet. In acelasi timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, a declarat Dr. Mihaela Oros, presedintele Asociatiei pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti in comunicatul mentionat.
Ziua Mondiala a Somnului este organizata pentru a mari gradul de constientizare a tulburarilor de somn si a impactului negativ avut asupra societatii.
„Tulburarile de somn reprezinta o grava problema de sanatate publica pentru ca afecteaza atat individul cat si societatea. Conform National Sleep Foundation , 46% dintre persoanele cu tulburari frecvente de somn au raportat erori sau absenta de la locul de munca, comparativ cu 15% in cazul persoanelor fara afectiuni cauzate de somn. O mai buna intelegere a conditiilor si o mai buna cercetare a problematicii va contribui la reducerea impactului cauzat de tulburarile de somn asupra societatii”, a declarat Sef de lucrari Dr. Oana Claudia Deleanu, membru Executive Committee of ANSS of European Sleep Research Society.
„Societatea Romana de Pneumologie a avut tot timpul aceasta preocupare pentru tulburarile respiratorii in timpul somnului, iar sectiunea de somnologie s-a implicat in numeroase activitati cu viza educativa pentru populatie si formativa pentru sustinerea competentelor de somnologie si ventilatie non-invaziva”, a precizat si Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinte Societatea Romana de Pneumologie conform sursei mentionate.
In Romania, Ziua Mondiala a Somnului a fost marcata de Societatea Romana de Pneumologie, care a si organizat o conferinta de presa pe aceasta tema.