Ziua mondiala a somnului marcata, vineri, 18 martie, subliniaza importanta pe care un somn suficient si odihnitor o are pentru pastrarea sanatatii mintale si fizice, precum si pentru sporirea calitatii vietii.
Cu aceasta ocaziei, specialistii atrag atentia asupra impactului pe care tulburarile de somn il au atat asupra individului, cat si asupra societatii.
Sloganul Zilei mondiale a somnului din acest an este „Un somn de calitate, o minte sanatoasa, o lume fericita” („Quality Sleep, Sound Mind, Happy World”), potrivit worldsleepday.org.
Astfel, suntem invitati sa reflectam asupra legaturii dintre somn sau lipsa acestuia si sanatatea psihica si emotionala, precum si asupra importantei pe care somnul o are pentru desfasurarea activitatilor zilnice in parametrii optimi.
Potrivit Agerpres, in aprilie 2021, a fost publicat un studiu realizat pe aproape 8.000 de adulti, monitorizati timp de 25 de ani. Studiul, aparut in jurnalul stiintific Nature Communications, releva un risc mai mare cu 20-40% de dementa la persoanele care dorm putin, al caror somn are o durata mai mica sau egala cu sase ore pe noapte la varste de 50 sau 60 de ani, comparativ cu cele care dorm „normal” (sapte ore).
Aceasta cercetare, care sugereaza existenta unei asocieri intre durata somnului si riscul de dementa, fara a permite confirmarea unei relatii cauza – efect, a fost realizata de Institutul National de Sanatate si Cercetari Medicale din Franta si Universitatea din Paris, in colaborare cu University College London.
Un alt studiu, publicat in noiembrie 2021, a indicat ca obiceiul de a merge la culcare inainte de ora 22:00 sau dupa ora 23:00 poate creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiace. In urma examinarii datelor colectate de la o cohorta de 88.000 de persoane care au raportat la ce ora au mers la culcare, echipa de cercetatori din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca ora optima este intre 22:00 si 22:59, mai scrie sursa citata.
Cei care au adormit inainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inima, in timp ce persoanele care s-au dus la culcare dupa miezul noptii au prezentat un risc marit cu 25%. Participantii la studiu care au adormit intre 23:00 si 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare. Cercetari anterioare au evidentiat asocierea dintre durata somnului si riscurile cardiovasculare, insa acesta este primul studiu care analizeaza momentul la care oamenii adorm si nu durata somnului.
Societatea Romana de Pneumologie recomanda numarul de ore de somn pe 24 ore, pentru fiecare categorie de varsta, dupa cum urmeaza: 12-18 ore de somn la nou-nascutul de pana in 4 luni; 12-16 ore intre 4 si 12 luni; 11-14 ore de somn intre 1-2 ani; 10-13 ore de somn intre 3-5 ani; 9-12 ore de somn intre 6-12 ani; 8-10 ore de somn intre 13-18 ani; 7+ ore de somn pentru persoanele de peste 18 ani.
„Neglijarea orelor de somn este asociata cu probleme de concentrare, comportament si memorie. Somnul insuficient creste riscul accidentelor, leziunilor, hipertensiunii, obezitatii, diabetului si depresiei”, se arata pe site-ul Societatii Romane de Pneumologie.
Etichete: somnul, importanta somnului, ore de somn,