De alimentele nesigure este legata moartea a aproximativ 2 milioane de persoane anual, in special copii. Produsele alimentare care contin bacterii daunatoare, virusuri, paraziti sau substante chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de la diaree la cancer.
Astazi, 7 aprilie, se celebreaza Ziua Mondiala a Sanatatii. Aceasta data marcheaza intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 1948 si reprezinta o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate sa se implice in activitati care pot duce la o stare de sanatate mai buna.
Tema pentru campania de Ziua Mondiala a Sanatatii din acest an este Siguranta Alimentatiei, o tema de maxima importanta pentru toti oamenii de pe planeta.
Aceasta initiativa are rol de a este de a stimula guvernele sa imbunatateasca siguranta alimentatiei (prin campanii de sensibilizare a publicului si evidentierea actiunilor in curs de desfasurare in acest domeniu), precum si incurajarea consumatorilor pentru a se asigura ca alimentele din farfuria lor sunt sigure.
In fiecare zi apar noi amenintari la siguranta alimentara. Modificari ale alimentelor, modificari ale mediului, substante chimice folosite in procesul de crestere, prelucrare si conservare si mai ales patogenii noi, reprezinta actualele provocari pentru sistemele nationale de siguranta alimentara. Cresterea posibilitatilor de a calatori si a comertului global sunt premisele cresterii probabilitatii de contaminare ce se poate raspandi la nivel international.
Siguranta alimentatiei este un domeniu de actiune al sanatatii publice.