Ziua Mondiala a Creierului, ce se marcheaza pe data de 22 iulie, anul acesta este dedicata cresterii gradului de constientizare privind imbunatatirea calitatii vietii celor care traiesc cu Boala Parkinson si a apartinatorilor.
„Prevalenta acestei boli este in crestere, ceea ce face ca actiunile noastre de astazi sa fie vitale pentru imbunatatirea vietii celor care au fost si vor fi diagnosticati, in special in contextul actualei crize globale a sanatatii. Traim vremuri complicate si impredictibile la nivel global si astazi sanatatea oamenilor cat si profesia de medic au revenit in centrul preocuparii tuturor. Pe langa frecventa si gravitatea bolilor neurologice pe care le cunosteam deja, acum s-au adaugat complicatiile neurologice generate de COVID, pe care de abia incepem sa le clasificam si sa le intelegem, fiind posibil sa existe si un impact in patologie pe termen lung. Neurologii fac si ei un efort extrem, alaturi de colegii din celelalte specialitati, pentru a reda sanatatea oamenilor. Suntem alaturi de pacientii nostri si speram ca vom trece impreuna cu bine de aceasta cumplita incercare pentru noi toti.”, a declarat prof. dr. Bogdan Popescu, presedinte Societatea de Neurologie din Romania. potrivit unui comunicat transmis de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative.
In timp ce simptomele distinctive al bolii Parkinson sunt tremurul si miscarile incete, boala degenerativa afecteaza functiile motrice, dar si functiile mintii si ale creierului in general, perturband somnul si cognitia, provocand durere si probleme gastrointestinale, anxietate si depresie si reducand motivatia si calitatea vietii. Diagnosticarea precoce si accesul la un tratament eficient sunt vitale pentru a ajuta pacientii sa gaseasca alinare si sa le imbunatateasca calitatea vietii. Persoanele cu boala Parkinson pot fi afectate in special de pandemia actuala de COVID-19 si sunt incurajate sa pastreze contactul cu furnizorii de servicii medicale.
Covid-19 este un reminder dramatic al faptului ca asistenta medicala este o problema globala, iar boala Parkinson este, de asemenea, o provocare zilnica cu care se confrunta oamenii afectati.
Marturia unei femei cu boala Parkinson
“44 de ani impliniti. O varsta frumoasa care in urma cu sase ani parea sa deschida alte perspective in viata mea. Dar nu a fost sa fie asa… La aproximativ o luna de la aniversare am fost diagnosticata cu boala Parkinson. Peste noapte devenisem tanara cu trup imbatranit, tanara a carui zambet avea sa devina o poveste clasata printre amintiri. Astmul mi-a insotit pasii prin timp, inca din primii ani de viata, iar binevoitorul Parkinson a decis sa i se alature ca o glazura pe prajitura vietii. Asa credeam atunci… dar alte si alte diagnostice cumplite mi-au biciuit trupul firav ingenuncheat de boli”, povesteste Emilia-Paula Zagavei, persoana cu Boala Parkinson, potrivit comunicatului citat.
Boala Parkinson afecteaza peste 7 milioane de oameni de pe tot globul. 1 din 4 persoane care traiesc cu Boala Parkinson a fost diagnosticata gresit, initial, pentru ca multe simptome sunt intelese si tratate gresit.
Etichete: ziua mondiala a creierului, boala parkinson, simptome boala parkinson, diagnostic boala parkinson