Data de 25 noiembrie marcheaza Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor. Se estimeaza ca 35% dintre femei la nivel mondial au suferit la un moment dat in viata acte de violenta din partea partenerului, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Care sunt categoriile cele mai expuse riscului violentei
Violenta impotriva femeilor este considerata o problema majora de sanatate publica si de violare a drepturile umane ale femeilor.
Conform OMS, principalii factori de risc in cazul victimelor actelor de violenta sunt nivelul scazut de educatie, expunerea in timpul copilariei la scene de violenta sau la abuzuri in mijlocul familiei si consumul de alcool.
Ce consecinte asupra sanatatii risca femeile
Statisticile din 2013, mentionate de OMS, arata ca femeile care au suferit un act de violenta au fost mai predispuse de a avea o boala cu transmitere sexuala, HIV si chiar sa faca intrerupere de sarcina.
Din punct de vedere psihologic, starea femeilor se poate deteriora, acestea fiind predispuse la depresie, stres posttraumatic, tulburari alimentare, tulburarie emotionale si chiar tentative de suicid.
Ce masuri sunt luate la nivel oficial pentru preventia violentei
Un efect vizibil le-au avut programele desfasurate in scoli la nivel mondial de educare in privinta relatiilor si a preventiei violentei in cuplu.
Pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, sunt realizate programe de comunicare in cadrul comunitatilor, de reducere a consumului de alcool si de acces la alcool precum si de intelegere a diferentelor de gen.
Sursa: www.who.int