Anual, la data de 3 decembrie se marcheaza Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati („International Day of People with Disability”) cu scopul de a promova si implementa programele destinate imbunatatirii conditiilor de viata pentru aceste categorii sociale defavorizate.
Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune intelegeri in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati si sustinerea demnitatii, a drepturilor si a bunastarii acestora.
De asemenea, este si un prilej de a reflecta asupra atitudii fata de aceste persoane, prin eliminarea barierelor vizavi de implicarea lor in diverse sfere de activitate.
Potrivit OMS, in prezent, aproximativ 15% din populatia lumii traieste cu o forma sau alta de dizabilitate. 80% dintre acestia proven din tarile in curs de dezvoltare, iar 50% nu au acces la sistemul de ingrijire medicala.
Datele statistice mai arata ca 100 de milioane de persoane cu dizabilitati sunt copii, iar probabilitatea ca acestia sa se confrunte cu violenta este de patru ori mai mare decat in randul copiilor fara probleme. Persoanele cu dizabilitati din lume sunt printre cele mai afectate de COVID-19 pentru ca a adancit inegalitatile preexistente.
De altfel, datele arata ca acesta sunt printre cele mai excluse din societate si printre cele mai afectate in criza sanitara mondiala in ceea ce priveste decesele.
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), aceasta zi a fost proclamata de catre Adunarea Generala a ONU, in 1992, prin rezolutia 47/3, pentru a marca incheierea Deceniului Natiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilitati (1983-1992).
Conventia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptata in 2006, si semnata de 180 de tari, promoveaza drepturile si bunastarea persoanelor cu dizabilitati.
Etichete: persoane cu dizabilitati, persoane cu handicap