Ziua Bunatatii Spontane! Psiholog: Actele de bunavointa produc o serie de schimbari pozitive pentru cel care le face

campanie-de-preventie-hepatitaA face o fapta buna fara sa astepti o rasplata, este ceva care face bine nu doar semenilor, ci si propriului psihic.

Mai multe studii de specialitate au aratat ca bunatatea fata de semeni contribuie la diminuarea stresului si la cresterea stimei de sine.

La nivel international, an de an, la data de 17 februarie se celebreaza “”Ziua Bunatatii Spontane”, o sarbatoare care s-a nascut in Noua Zeelanda, dupa ce un barbat a fost prins in trafic cateva ore bune, inconjut de mai multi soferi nervosi. Atunci, el s-a gandit la utilitatea instituirii unei zile in care cu totii sa facem un bine fara nicio rasplata.

Dar, ce spun exact psihologii despre starea de confort psihic care apare dupa ce facem o fapta buna? Si, cum poate altruismul sa contibuie la o stare mentala buna?

„Actele de bunavointa produc o serie de schimbari pozitive pentru cel care le face prin eliberarea in creier a hormonilor fericirii (endorfine, dopamina, serotonina si oxytocina). S-a observat ca daca facem bine in mod repetat , poate chiar daca nu ne simtim foarte bine la acel moment, in timp, starea noastra de bine se imbunatateste. Ajungem astfel sa avem un psihic mai bun , adica sa ne simtim mai apropiati de ceilalti, sa avem mai multa incredere in cei din jur si chiar in noi, devenim mai optimisti, simtim ca suntem mai curati moral si cautam sa-i invatam si pe altii sa fie cel putin la fel de buni ca noi prin puterea exemplului. In plus, starile depresive si de anxietate se pot diminua considerabil”, a declarat pentru Edumedical.ro, psihologul Stefan Feldmann.

Exemple de fapte bune:

  • Sa donezi sange
  • Sa ajuti pe cineva sa-si care sacosa
  • Sa oferi o floare fara niciun motiv
  • Sa platesti cuiva o calatorie cu autobuzul sau metroul
  • Sa donezi o haina, o jucarie sau ceva de mancare unei familii nevoiase
  • Sa petreci o zi cu un om care are nevoie de companie

Aceasta sarbatoare, Ziua Bunatatii Spontane, a inceput sa fie marcata in tot mai multe tari, atat la nivel individual, cat si in cadrul unor campanii initiate de diverse asociatii umanitare.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.