Anul acesta, intre 1 si 4 aprilie, au loc, in Bucuresti, Zilele mintilor frumoase, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul este organizat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Institutul Francez, cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului.
In cadrul unui mini-festival cinematografic, publicul bucurestean este asteptat sa vada sau sa revada 3 productii de exceptie, premiate la festivaluri internationale de film:
-1 aprilie, ora 19.00 – „Rain Man” (1988, patru premii Oscar)
-2 aprilie, ora 20.15 – „Temple Grandin” (2010, un premiu Golden Globe)
– 4 aprilie, ora 11.00 – „E un cal pe balcon” (2012, trei premii la Festivaluri internationale de film pentru copii – Chicago, Lucas)
Personajul Rain Man (Raymond), interpretat de Dustin Hoffman, a fost creat dupa intalnirea scenaristului Barry Morrow cu Kim Peek (1951 – 2009), savantul autist care la 6 ani citise deja 250 de carti. Stralucitor in domenii precum literatura, istoria, muzica, geografia, datele, Kim Peek era, asemeni multor persoane cu autism, aproape neajutorat in activitati banale din viata de zi cu zi, precum a se imbraca sau a cobori scarile. Filmul “Rain Man” a fost foarte bine primit de publicul si criticii vremii, iar in martie 1989 a obtinut patru premii Oscar, pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cel mai bun regizor si cel mai bun actor (Dustin Hoffman).
„Temple Grandin”” spune povestea deja celebrei femei cu autism, profesor si orator, de la copilul care la 4 ani inca nu vorbea, la omul de stiinta de astazi, si are la baza bestseller-ul Thinking in Pictures. My life with autism (Gandind in imagini. Viata mea cu autism). Cartea autobiografica prezinta lupta autoarei cu autismul dar si cu mentalul colectiv atat de greu de convins sa accepte si sa sprijine un alt tip de gandire.
„E un cal pe balcon” este povestea emotionanta si amuzanta a lui Mika, un baietel de 10 ani, diferit de alti copii de varsta lui, care nu stie sa minta si nu poate intelege glumele, insa iubeste matematica si simte foarte bine emotiile animalelor.
„Ne-am dorit sa facem cunoscut autismul dincolo de cifre, statistici internationale sau mituri. Ne-am dorit sa-i aducem pe oameni mai aproape de realitatea unei persoane cu autism si am ales sa-i invitam la film. Trei filme care ne arata autismul asa cum multi nu-l cunoastem; asa cum este. Filme care ne arata povestea a trei minti sclipitoare, trei lumi aparte, trei personaje care gandesc si simt lumea altfel decat noi, dar care trebuie sa traiasca dupa cum gandim si simtim noi” – Costinela Caraene, Coordonator PR, Fundatia Romanian Angel Appeal.