O echipa de medici romani va opera marti si miercuri, sub indrumarea mai multor medici americani, 10 pacienti cu forme avansate de cancer de piele – carcinoame multiple faciale sau tumori cu evolutie grava.
Cei zece pacienti vor fi operati prin tehnica Mohs in cadrul Centrului Dr. Leventer, 70% din costurile interventiilor fiind suportate de unitatea medicala, relateaza Agerpres.
Medici romani care vor face operatiile sunt dr. Mihaela Leventer, Tiberiu Tebeica – medic specialist anatomie patologica, Anca Stanciu – medic specialist dermatolog.
Echipa de medici americani este formata din dr. Glenn D. Goldman – dermatolog la Universitatea din Vermont si director al Programului pentru rezidenti in dermatologie si profesor la Colegiul de Medicina Larner al Universitatii din Vermont, dr. Vanessa Lichon – care practica chirurgia Mohs la un centru privat din SUA, dr. Sheethal Mehta – director of Mohs Micrographic and Dermatologic Surgery la Rush University Medical Center din Chicago.
Specialistii romani spun ca la nivel european a crescut numarul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele, insa Romania se confrunta cu un viciu de raportare a acestui tip de cancer.
“Nu este mentionat in codurile de boala, nu se face o diferenta intre melanom si alte cancere de piele, deci avem codificare gresita. In afara de acest lucru, intre momentul internarii in spital si momentul in care vine raportul histopatologic care certifica diagnosticul poate sa treaca 3-4 saptamani si nimeni nu completeaza datele de internare cu cele de laborator. Atunci, cancerele de piele de trateaza sub alte diagnostice. De exemplu leziune ulcerata, leziune supra-infectata, alte boli ale pielii, fara sa existe o raportare exacta si de aici viciul de tratament. Fiecare face ce crede, ce stie. Cancerul de piele se dezvolta la vedere, se dezvolta unitar. Scoasa integral tumora cu toate radacinile poate sa fie vindecat”, a declarat dr. Mihaela Leventer, potrivit sursei mentionate,
Procedura Mohs este practicata in SUA de 60 de ani, iar in Europa de peste 40 de ani. Conform specialistilor, microchirurgia Mohs este cea mai avansata si sigura metoda de tratament a cancerului de piele.
Totodata, Mohs este o metoda chirurgicala de indepartare in straturi a tumorilor maligne cutanate examinand tesutul la microscop in timpul operatiei pentru a stabili daca s-a atins zona de tesut sanatos.
Diagnosticul la microscop desfasurat in timp real permite curatarea celulelor canceroase in mod eficient, pastrand tesutul sanatos intact, potrivit specialistilor citati de Agepres.
Dintre carcinoame, cele bazocelulare si spinocelulare sunt tratate cel mai eficient prin metoda Mohs. Metoda poarta numele doctorului american Frederic Mohs.