Cel mai vechi genom aproape complet al virusului HIV, care provoaca SIDA, a fost descoperit in Republica Democrata Congo, intr-o mostra uitata de tesut datand din 1966. Asta inseamna cu aproape doua decenii inainte ca virusul HIV sa fie descoperit oficial, potrivit Live Science care citeaza un studiu publicat in ultimul numar al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.
Mostra de tesut a fost prelevata si conservata in 1966, ceea ce face ca acest genom viral de HIV sa fie cu 10 ani mai vechi decat cel mai vechi genom HIV cunoscut pana acum (care provine dintr-o mostra de sange recoltata in 1976 tot din RD Congo), relataeza si Agerpres.
Astfel de secvente genomice, care provin dintr-o perioada de dinainte de descoperirea virsului care provoaca SIDA (descoperire ce a avut loc in 1983), contribuie la identificarea mutatiilor genetice suferite de acest virus. La randul lor, aceste mutatii ii ajuta pe cercetatori sa urmareasca modul in care s-a raspandit virusul HIV si cand a inceput acesta sa infecteze oamenii.
Pornind de la secventierea genetica a mostrelor de virus, oamenii de stiinta sunt de parere ca HIV, sau virusul imunodeficientei umane, a inceput sa infecteze oameni din regiunea Africii Centrale candva la inceputul anilor 1900, trecand la oameni de la cimpanzei.
Exista mai multe tulpini de HIV, insa subgrupul responsabil pentru 95% din cazurile de imbolnaviri de SIDA la nivel mondial este HIV-1 grup M.
Cum exista o perioada de cel putin 80 de ani din momentul in care virusul HIV a inceput sa se transmita la oameni si pana la descoperirea sa, o mare parte din dinamica mutatiilor suferite de acest virus la inceput ramane necunoscuta, mai transmit sursele citate.
Modelele matematice ale ratei de mutatii ale virusului ofera niste indicii cu privire la momentul in care ar fi inceput transmiterea HIV de la om la om, transmitere care apoi s-a transformat intr-o pandemie.
O intrebare insa persista: cand si de ce subgrupul HIV-1 grup M a devenit atat de prolific, reusind sa infecteze atat de multi oameni la nivel global.
Exista si fragmente virale HIV mai vechi – unul din 1959 si un altul din 1960, provenind tot din RD Congo, dar care sunt incomplete si implicit nu pot oferi informatii despre mutatiile suferite de acest virus de-a lungul timpului.
Aceste doua fragmente fac parte si din subtipuri diferite de HIV, conform cercetatorilor.
Urmatorul obiectiv al oamneilor de stiinta este sa descopere cand virusul HIV-1 a inceput sa se raspandeasca accelerat, epidemic si sa determine daca este posibil sa fi existat modificari in genomul virusului HIV-1.
Etichete: virusul hiv, sida, tulpini hiv, origine virusul hiv