Una dintre particularitatile variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 este aceeea ca se raspandeste foarte usor, fiind mult mai contagioasa decat tulpina initiala, Alfa. Astfel, de la un singur caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate, potrivit medicilor.
“In momentul de fata, varianta Delta este dominanta. Comparativ cu varianta Alfa, unde rata bazala de reproducere a cazului era de circa 2, rata bazala de reproducere a cazurilor la varianta Delta de 5 in medie. Pot sa va spun ca, dupa opt cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge in circa doua luni alte 266 de noi cazuri de boala, spre deosebire de varianta Delta, unde, in acelasi interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate, ceea ce inseamna un numar de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate in acelasi interval de timp, din simplul motiv ca varianta Delta este inalt transmisibila, este mult mai contagioasa si, intr-o populatie nevaccinata, unde nu se respecta masurile de preventie, se raspandeste extrem de usor. Transmiterea variantei Delta e similara cu transmiterea bolilor copilariei: pojarul, varsatul de vant. Se raspandeste foarte usor”, a declarat Valeriu Gheorghita, coordonatorul Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2.
De altfel, riscul de expunere si infectare este ridicat chiar si in spatiile deschise, mai ales in zonele aglomerate. Medicii recomanda, in aceste situatii, respectarea masurilor de preventie, inclusiv purtarea mastii de protectie.
Etichete: varianta delta, tulpina delta, cat de contagioasa este varianta delta, risc infectare tulpina delta