Gravidele sunt o categorie speciala cu expunere mare față de boli deorece pe parcursul sarcinii se produc modificări ale sistemului imunitar, devenind mai puțin reactiv în fața infecțiilor de orice fel. Un risc important este dat de faptul ca fatul este in multe cazuri afectat puternic de boala infectioasa.
Mai mult decat atat, odata instalata boala, ea nu poate fi tratata cu aceeasi schema medicamentoasa ca in cazul tuturor celorlalte persoane si poate genera complicatii grave pentru gravide, chiar avortul (cum este cazul rubeolei).
Este foarte important sa consultati medicul de familie in perioada de planificare a sarcinii, pentru a stabili o schema de vaccinare optima si cu riscuri minime pentru viitorul copil.
Unele vaccinuri trebuie facute cu 3 luni inainte de aparitia sarcinii!
In urma consultului medical si a istoricului de vaccinare, puteti face vaccinuri inainte de sarcina, in timpul acesteia sau dupa nastere. Protectia pe care o primiti se transmite si fatului. Nou-nascutul primeste astfel o cantitate de anticorpi care persista 5-6 luni dupa nastere si il fereste de boli.
Discutati cu medicul care sunt testele si analizele pe care ar fi bine sa le faceti si, mai departe, care sunt vaccinurile de administrat.
Atentie! Daca cititi singure rezultatele analizelor, atentie la interpretare (unele anunta boala, altele anunta ca boala nu exista, dar exista anticorpi impotriva acesteia). Cel mai bine discutati cu medicul pentru citirea analizelor