Uterul retrovers nu este o boala ci o pozitionare anatomica diferita a acestui organ in corp. In general, uterul se afla in pozitie verticala, insa, in unele cazuri, poate fi inclinat inapoi sau spre pelvis. Despre ceea ce inseamna uterul retrover ne-am povestit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.
Anca Rusen
In cele mai multe dintre cazuri (20% potrivit studiilor), uterul retrovers este o anomalie congenitala. Celelalte cazuri pot avea diverse alte cauze cum ar fi:
•endometrioza;
•un fibrom care trage uterul inapoi, spre coloana vertebrala (situatie mai frecvent intalnita la femeile cu varsta peste 40 de ani);
•infectiile cronice din zona pelviana;
•interventiile chirurgicale din zona sacrala sau pelviana;
•menopauza (prin slabirea ligamentelor are sustin uterul, avand ca si explicatie scaderea nivelului de estrogen).
Uterul retrovers poate fi si consecinta unei sarcini, pe parcursul careia ligamentele isi pierd elasticitatea si tonicitatea, iar dupa nastere nu mai au capacitatea de a sustine uterul in pozitia verticala.
Simplu de diagnosticat
Constatarea ca un uter este retrovers se face simplu, in cadrul unei examinari pelviene, nefiind necesare investigatii suplimentare. O ecografie abdominala sau una transvaginala pot fi, de asemenea, elocvente.
Repozitionare manuala sau chirurgicala
Nu exista simptome specifice care sa indice faptul ca uterul este retrovers. Cu toate acestea, la unele femei se poate manifesta sub forma de dureri in timpul actului sexual (dispareunie) sau in perioada de menstruatie (dismenoree), uneori insotite de un disconfort abdominal. Sunt foarte rare situatiile in care durerile sunt atat de mari incat sa fie necesara interventia de repozitionare a uterului, lucru ce se poate face manual sau chirurgical. Exista, intr-adevar, si alte metode de repozitionare a uterului retrovers, doar ca se apeleaza mai rar la acestea. Este vorba despre exercitiile ”genunchi-piept” si de plasarea unui dispozitiv din plastic sau silicon, numit pesar, care sa ajute la repozitionarea uterului. Ambele metode au, insa, ”puncte slabe”: exercitiile nu sunt eficiente atunci cand cauza uterului retrovers este endometrioza, fibromul sau infectia pelvina, iar pesarul este doar o solutie temporara impotriva durerilor pelviene, pentru ca o utilizare indelungata creste riscul infectiilor vaginale.
Nu este cauza de infertilitate!
Uterul retrovers nu afecteaza fertilitatea (spermatozoizii gasesc drumul spre ovul indiferent de pozitia uterului) si nici dezvoltarea fatului. Mai mult chiar, in marea majoritate a cazurilor, dupa primul trimestru de sarcina – datorita greutatii fatului – uterul isi indreapta pozitia. Sunt extrem de rare situatiile in care acest lucru nu se intampla iar urmarea este un avort spontan. Tocmai pentru ca pozitia uterului retrovers se modifica in sarcina, indreptandu-se, gravida se poate confrunta in aceasta perioada cu dureri in regiunea lombara ori sacrala.
Stiai ca…
… mersul pe tocuri foarte inalte, alergarea pe terenuri dure si constipatia cronica pot slabi ligamentele care sustin uterul in pozitie verticala?
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.