Reprezentantii unei asociatii de pacienti spun ca unul din trei pacienti care are nevoie de imunoglobulina nu va putea sa aiba acces la aceasta.
„La nivel mondial, consumul de imunoglobulina a crescut constant atat din cauza descoperirii de noi pacienti, cat si datorita cresterii numarului de afectiuni in care este imunoglobulina folosita. Se preconizeaza ca in jurul anului 2025, unul din trei pacienti care are nevoie de imunoglobulina nu va putea sa aiba acces la aceasta din cauza materiei prime, care este plasma umana colectata de la donatori. (…) Multi pacienti, mai ales adultii, primesc doze sub necesarul de care au nevoie”, a afirmat Otilia Stanga, vicepresedintele Asociatiei Romane a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare, citata de Agerpres.
Potrivit acesteia, consumul minim anual recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 65 de grame la mia de locuitori pe an, iar in Romania s-a folosit in ultimii ani o medie de 5 grame la mia de locuitori.
„Este o diferenta uriasa. Media europeana se situeaza undeva la 80 de grame. Si nu vorbim de Statele Unite, unde avem peste 270 de grame. In afara faptului ca Romania nu ofera materie prima pentru fabricarea de imunoglobulina, o alta cauza ce conduce la neacordarea tratamentului sau la subdozarea acestuia este – asa cum stim cu totii – alocarea de fonduri insuficiente pentru achizitia de medicamente. (…) Dorinta noastra este ca si pacientii romani sa beneficieze de tratament cu imunoglobulina in doze corecte si la timp, asa cum se intampla in restul Europei. (…) Ne dorim ca si in Romania sa se colecteze plasma in vederea fabricarii de medicamente, intrucat aceasta este singura solutie pe termen mediu si lung de a asigura accesul pacientilor romani la tratament”, a mai precizat reprezentantul asociatie de pacienti.
Etichete: imunoglobulina, imunideficienta, medicamente plasma