Unul din patru decese este cauzat de tromboza, iar 60% din cazurile de tromboza sunt asociate cu spitalizarea, ca urmare a imobilizarii prelungite in conditii de boala, conform datelor Societatii Internationale de Tromboza si Hemostaza (ISTH).
In anul 2016, in Romania au beneficiat de tratament in spitalizare continua pentru tromboza venoasa 40.969 pacienti, iar pentru tromboza arteriala 71.979 pacienti. In ambulatoriu, au fost tratati, cu aceleasi diagnostice, 17.409 pacienti, potrivit unui comunicat CNAS.
„CNAS sustine tratarea trombozei precum si a complicatiilor acestei boli (care includ tromboembolismul pulmonar, infarctul miocardic si cerebral etc.) prin compensarea medicamentelor specifice si prin finantarea serviciilor medicale necesare diagnosticarii si tratarii afectiunii, aliniindu-se astfel obiectivului Organizatiei Mondiale a Sanatatii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile, inclusiv de tromboza, pana in anul 2025”, se mai precizeaza conform sursei mentionate.
Riscul de tromboza poate fi redus printr-un stil de viata sanatos, dar si prin diminuarea imobilizarii prelungite a pacientilor in conditii de boala.
Ziua Mondiala a Trombozei (13 octombrie) este o campanie globala care are ca scop principal reducerea numarului de imbolnaviri si de decese cauzate de aceasta prin cresterea nivelului de constientizare a factorilor de risc, a semnelor si simptomelor acesteia, precum si a mijloacelor de preventie si tratament.
Tromboza inseamna formarea unui cheag de sange in interiorul unui vas sanguin.