Una din zece femei aflate la varsta fertila sufera de depresie


Depresia afecteaza intr-o proportie tot mai ingrijoratoare femeile cu varste cuprinse intre 20 si 44 de ani.
Circa 5% dintre persoanele de sex feminin aflate la varsta reproductiva se lupta cu episoade de depresie majora, iar alte 4% s-au confruntat cu depresie minora, potrivit unui studiu citat de UPI.

Cele mai multe dintre ele nu beneficiaza de ingrijire adecvata pentru aceasta afectiune. Mai putin de o treime dintre femeile cu depresie majora au fost tratate cu antidepresive, iar in cazul celor cu depresie minora, doar 20% au primit un medicament antidepresiv, noteaza si Agerpres.

„Depresia afecteaza femeile fertile care nu sunt insarcinate”, a declarat autorul studiului, dr. Alexander Butwick, profesor asociat anesteziologie si medicina perioperatorie la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford din California, Statele Unite.

„Prin imbunatatirea gradului de constientizare a depresiei in perioada reproductiva am putea optimiza ingrijirea acordata inainte ca o femeie sa ramana gravida. Inainte de sarcina se pot incepe consilierea si tratamentele adecvate, fapt ce poate contribui la atenuarea depresiei in timpul sarcinii”, a explicat Butwick conform surselor mentionate.

Aproape 13% dintre femei prezinta depresie majora in timpul sarcinii, potrivit cercetatorilor. Aceasta problema a fost asociata cu mai multe consecinte grave, inclusiv cu autovatamarea sau sinuciderea mamei, dezvoltarea insuficienta a copilului, riscul de nastere prematura si o calitate necorespunzatoare a relatiei dintre mama si copil.

Peste jumatate dintre femeile care sufera de depresie in timpul sarcinii s-au confruntat cu episoade de depresie si inainte de a ramane gravide, au remarcat cercetatorii. Astfel, este ideala aplicarea unui plan de tratament in prealabil.

Insa, aproximativ jumatate dintre sarcinile din Statele Unite sunt evenimente neplanificate. De aceea, autorii studiului au dorit sa afle cate femei sunt afectate de depresie in perioada fertila.

In cadrul studiului au fost analizate informatii dintr-un sondaj reprezentativ la nivel national privind starea de sanatate si nutritionala din Statele Unite. Datele sunt colectate continuu in cicluri de doi ani. Pentru acest studiu, cercetatorii au luat in calcul informatii din perioada 2007 – 2014.

Potrivit concluziilor, 5% dintre cele 3.705 femei aflate la varsta reproductiva au suferit episoade de depresie majora.

Dr. Chris Karampahtsis, psihiatru la Spitalul NYU Winthrop din Mineola, care supervizeaza un program maternal de sanatate mintala a analizat rezultatele studiului. „Depresia este tratabila, insa trebuie identificata. Aceasta cercetare a descoperit ca situatia a numeroase femei este subestimata sau acestea nu sunt tratate pentru depresie. Se demonstreaza ca in mod cert este nevoie de imbunatatirea depistarii depresiei”, a notat el conform UPI si Agerpres.

Medicul a mai subliniat ca un sfert dintre adultii care se confrunta cu simptome de depresie minora dezvolta in timp depresie majora, o problema de sanatate publica.

Acest studiu a fost publicat in jurnalul Obstetrics and Gynecology

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.