Una din 10.000 de persoane are o forma de hemofilie


O simpla zgarietura sangereaza ore in sir. O hemoragie nazala nu poate fi oprita decat cu mari eforturi, iar o lovire de un corp dur duce la aparitia unui hematom de mari dimensiuni.
Acestea sunt unele din manifestarile hemofiliei, boala care consta in incapacitatea corpului uman de a coagula sangele.

Desi observata inca din antichitate, afectiunea de natura genetica nu poate fi vindecata nici acum, insa poate fi tinuta sub control, cu tratament adecvat. La ora actuala, se estimeaza ca una din 10.000 de persoane are o forma de hemofilie.

In acest context, Ziua Mondiala a Hemofiliei are ca tematica pentru anul 2018 popularizarea informatiilor despre aceasta afectiune. In Romania, tratamentul pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie este asigurat, inca de la infiintarea CNAS, prin programul national de profil, scrie intr-un comunicat de presa.

Principala activitate a acestui program este asigurarea, in spital si in ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit inchis, a medicamentelor specifice pentru preventia si tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie congenitala (hemofilia A si B, boala von Willebrand) si hemofilie dobandita.

Anul trecut, in acest program au fost inscrisi 856 pacienti, iar numarul beneficiarilor nu a inregistrat fluctuatii majore in ultimii cinci ani.

In acelasi interval, finantarea tratamentelor pentru hemofilie a crescut de aproape cinci ori, in acest an fiind alocate peste 179 milioane lei in acest scop.

„Cresterea constanta a finantarii programului de hemofilie este un bun indicator al faptului ca ne straduim sa le asiguram acestor pacienti o medicatie cat mai performanta, astfel incat ei sa duca o viata cat mai normala. Totusi, este important sa se puna accent si pe partea de educare a pacientilor, astfel ca acestia sa isi cunoasca boala si sa inteleaga cat este de important sa beneficieze de tratament preventiv”, a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei, potrivit comunicatului de presa.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.