Oamenii de stiinta au descoperit in China o tulpina a virusului gripei porcine care prezinta toate caracteristicile pentru a provoca o viitoare pandemie, arata unui studiu publicat de curand in revista stiintifica americana Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), potrivit AFP.
Virusul se numeste G4 si descinde genetic din tulpina H1N1 aflata la originea unei pandemii in 2009. „Poseda toate trasaturile esentiale care arata o inalta adaptabilitate pentru infectarea oamenilor”, au scris autorii, cercetatori de la universitati chineze si de la Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din China, potrivit Agerpres.
Cercetatorii au realizat diverse experimente in laborator pe dihori, animale utilizate foarte des in cercetarile asupra gripei, intrucat simptomele lor sunt comparabile cu cele ale oamenilor: aceste animale prezinta febra, tusesc si stranuta.
S-a observat ca virusul G4 era cel mai infectios, se inmultea in celulele umane si provoca la dihori simptome mai grave decat alte tulpini virale.
In plus, potrivit testelor in vitro, imunitatea obtinuta dupa contactul cu virusul uman al gripei sezoniere nu ofera protectie impotriva G4.
O alta veste proasta este aceea ca persoanele care lucreaza in proximitatea porcilor si care au fost infectate au fost relativ numeroase, reprezentand un procent de 10,4%, potrivit testelor sangvine care cautau prezenta anticorpilor pentru acest virus. 4,4% din populatia generala pare sa fi fost, de asemenea, contaminata.
Virusul ar fi trecut deja la oameni, raporteaza cercetatorii chinezi, dar nu exista deocamdata dovada ca el poate fi transmis de la om la om, aceasta reprezentand actuala temere a expertilor.
„Pandemiile se produc atunci cand virusurile gripei A cu un nou antigen de suprafata HA devin capabile sa se transmita de la om la om. Ingrijorarea noastra este ca infectiile umane, cauzate de virusul G4, sa nu duca la o adaptare umana si sa nu creasca riscul unei pandemii umane”, au concluzionat autorii studiului, potrivit surselor citate.
De altfel, in opinia expertilor, ar trebui implementat in regim de urgenta un sistem de supraveghere a persoanelor care lucreaza si intra in contact cu exemplarele porcine.
Etichete: virus pandemie, gripa porcina, virus gripal, epidemie gripa