Studiu: Un timp indelungat petrecut pe retelele de socializare poate duce la singuratate

Potrivit unui studiu realizat recent la o universitatea din Statele Unite ale Americii, un timp indelungat petreceut pe retelele de socializare poate duce la sentimente de singuratate si invidie.

Studiul a fost publicat initial in American Journal of Preventive Medicine si arata ca timpul petrecut de persoanele tinere pe retelele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube poate provoca sentimente de invidie si credinta distorsionata ca celelalte persoane au vieti mai fericite si mai de succes.

”Inca nu stim ce a fost mai intai, utilizarea retelelor de socializare sau izolarea sociala resimtita. Este posibil ca adultii tineri care s-au simtit initial izolati din punct de vedere social au apelat la social media. Sau s-ar putea ca timpul din ce in ce mai mare petrecut de ei pe acestea sa fi dus la sentimentul de izolare fata de lumea reala. Ar putea, de asemenea, sa fie o combinatie a celor doua. Dar chiar daca izolarea sociala a fost prima, se pare ca aceasta nu este eliminata prin petrecerea timpului online, chiar si in situatii presupuse a fi sociale”, a precizat dr. Elizabeth Miller, coautoare a studiului, potrivit The Telegraph si Sky News.

Oamenii de stiinta au descoperit ca participantii la studiu care utilizau retelele de socializare mai mult de doua ore pe zi aveau un risc de doua ori mai mare de a se simti izolati din punct de vedere social, comparativ cu altii care petreceau mai putin de 30 de minute pe zi in mediul online.

Pe parcursul cercetarii,  s-a descoperit ca persoanele care vizitau diverse platforme de socializare de peste 58 de ori pe saptamana aveau un risc de aproximativ trei ori mai mare de a manifesta sentimentul de izolare sociala in comparatie cu cele care accesau astfel de site-uri mai putin de noua ori pe saptamana.

”Nu pun la indoiala ca unii oameni care utilizeaza unele platforme in moduri specifice se simt mai bine si mai conectati din punct de vedere social prin relatiile din social media. Insa, rezultatele acestui studiu nu fac decat sa ne aminteasca faptul ca, per ansamblu, utilizarea retelelor de socializare tinde sa fie asociata cu izolarea sociala si nu cu descresterea acesteia”, a subliniat si Brian A. Primack, autorul principal al studiul.

„Este important de studiat aceasta chestiune deoarece problemele de sanatate mentala si izolarea sociala au atins niveluri de epidemie in randul adultilor tineri. Prin natura noastra suntem fiinte sociale, insa viata moderna tinde sa ne compartimentalizeze in loc sa ne aduca impreuna. Desi s-ar parea ca retelele de socializare reprezinta oportunitati pentru a umple acel vid social, cred ca acest studiu sugereaza ca ar putea sa nu fie solutia”, a mai completat cercetatorul conform surselor citate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.