Importanta vaccinarii copiilor nu doar pentru protejarea lor, dar si a comunitatii in care intra a fost demonstrata inca o data de un nou studiu publicat in revista de specialitate “Pediatrics”. Autorii studiului au exemplificat printr-un singur caz in ce masura o intreaga comunitate este pusa in pericol daca o singura persoana ia virusul.
3000 de persoane au fost expuse riscului de imbolnavire cu rujeola
Autorii studiului au analizat un caz din Statele Unite in care un copil de 30 de luni a luat virusul rujeolic dintr-o calatorie cu parintii in Kenya.
Familia acestuia locuia intr-o comunitate din Minneapolis in care rata de vaccinare era foarte scazuta.
La intoarcerea in Statele Unite, copilul a inceput sa prezinte simptome de rujeola. Inainte de a primi diagnosticul de rujeola, unul din membrii familiei a luat virusul de la copil, alaturi de alti trei copii de la gradinita la care mergea zilnic acesta.
Ca urmare, virusul rujeolei s-a raspandit la mai multe persoane din comunitate, 3000 de persoanein total fiind expuse riscului.
16 din 21 de persoane diagnosticate cu rujeola nu erau vaccinate
Autorii studiului au subliniat faptul ca din cele 21 de persoane diagnosticate cu rujeola, 16 nu fusesera vaccinate impotriva rujeolei.
Mai mult, 9 dintre persoanele diagnosticate erau la varsta la care medicii recomanda vaccinul impotriva rujeolei.
Dintre aceste 9 persoane, 7 au precizat ca au refuzat vaccinarea din motive de siguranta fata de efectele adverse ale vaccinului. Din pacate insa, acestia s-au imbolnavit astfel de rujeola, fiind expusi riscurilor acestei afectiuni care poate fi prevenita prin vaccinare.
Conform datelor emise de Centers for Disease Control and Prevention, 30% dintre persoanele care au rujeola au complicatii precum pneumonie, infectii ale urechilor sau diaree.