Ultimul caz de poliomielita din lume ar putea fi diagnosticat anul acesta

Anul acesta ar putea fi diagnosticat ultimul caz de poliomielita din lume, acest lucru oferind speranta eradicarii in 2020 a bolii cu potential letal, a anuntat vineri Departamentul pentru Dezvoltare Internationala din Marea Britanie (Department for International Development – DfID).

Conform DfID, Marea Britanie va contribui in fiecare an, pana in 2020, la imunizarea a 45 de milioane de copii impotriva poliomielitei, in cadrul unui ultim efort de a eradica aceasta boala. Acest lucru echivaleaza cu imunizarea a 80 de copii in fiecare minut, relateaza si Agerpres.

Poliomielita a fost eradicata in Marea Britanie in anii ’80, iar in prezent in aceasta tara traiesc peste 100.000 de supravietuitori ai acestei boli.

La nivel mondial, poliovirusul inca exista in Afghanistan, Nigeria si Pakistan unde in acest an au fost identificate opt noi cazuri.

”Este probabil ca ultimul caz nou de poliomielita sa fie diagnosticat in acest an, netezind calea catre o lume fara poliomielita in 2020”, a anuntat DfID. ”Marea Britanie si-a asumat un angajament pe termen lung pentru a eradica poliomielita, a doua boala din istoria omului ce este eradicata, dupa variola”, a completat Departamentul.
Eradicarea poliomielitei va contribui la economisirea, pana in 2035, a circa 2,6 miliarde de dolari la nivel mondial, suma care totalizeaza cheltuielile ocazionate de tratarea victimelor acestei boli, suportate de sistemele de sanatate a mentionat DfID.

”Lumea este mai aproape decat a fost vreodata de eradicarea totala a poliomielitei, insa atat timp cat inca exista chiar si un caz in lume, copiii din toata lumea se afla in situatie de risc”, a declarat secretarul de stat britanic pentru dezvoltare internationala, Priti Patel, potrivit surselor mentionate.

Poliomielita este o boala epidemica si contagioasa, iar singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica. Altfel spus, numai vaccinarea antipolio poate stopa boala.
Poliomielita este o boala extrem de contagioasa care afecteaza sistmul nervos central si poate duce la aparitia paraliziei.
Simptomele poliomielitei sunt: febra mare – peste 39 de grade Celsius, lipsa poftei de mancare, voma, dureri abdominale, dureri de gat, constipatie, starea generala proasta in tot corpul. De multe ori, simptomele poliomielitei sunt asemanatoare cu cele intalnite in cazul gripei.
In Romania poliomielita a avut mai multe episoade epidemice in anii 1927, 1955, 1980, apoi in 1990 au mai fost inregistrate cateva cazuri . Vaccinul impotriva poliomielitei trebuie sa continue, iar parintii trebuie sa constientieze necesitatea lui, desi cazuri de imbolnaviri nu au mai fost in Romania.

Etichete: vaccin poliomielita, poliomielita in Romania, ce este poliomielita, poliomielita simptome

 Mai multe informatii despre poliomielita, AICI

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.