Imunizarea impotriva tusei convulsive
Scurt istoric al vaccinarii
Care este siguranta vaccinului
Cine ar trebui sa fie vaccinat
Vaccinarea gravidei
Pentru cine NU se recomanda vaccinul
Reactii adverse si raportarea lor
Scurt istoric al vaccinarii
Tusea convulsiva a fost descrisa din secolul XVI , iar in 1906 microorganismul a fost pentru prima data izolat.
Primul vaccin a fost conceput in 1940 si era un vaccin celular pertussis.
In Europa, acest vaccin a fost folosit din 1940 pana in anii ‘80.
In Statele Unite, a fost folosit din 1940 pana in anii ‘90.
Reactiile adverse ale acestui vaccin fiind destul de multe la nivel local ( locul injectarii), s-a conceput un alt vaccin, mai purificat , numindu-se vaccin acelular pertussis.
Dupa anii ”90 s-a folosit vaccinul pertussis acelular.
Din anul 2010 (in Romania) acesta se foloseste in combinatie cu tulpinile difterie, tetanus, polio, hemophilus si hepatitaB ( vaccinul hexavalent).
Vaccinul hexavalent este gratuit in Romania.
Tusei convulsive i se mai spune si tusea de 100 de zile.
Alegem vaccinarea tocmai pentru a proteja copilul de aceasta complicatie majora – tusea continua timp de 100 de zile; de a-l proteja de riscurile ce deriva din efortul de a tusi atat de mult timp (hemoragii, chiar deces).
Care este siguranta vaccinului
Vaccinul impotriva tusei convulsive care se face copiilor de la 2 luni pana la 6 ani se numeste DTaP ( difterie , tetanus, pertussis acelular). In acest moment exista 3 vacciunuri licentiate ce contin DTaP.
Au fost facute multe teste si studii clinice pentru aceste 3 vaccinuri ca sa demonstreze siguranta lor. Rezultatele acestor studii au demostrat ca vaccinurile sunt foarte sigure la sugari si copii. Vaccinul DTaP poate fi dat in siguranta impreuna (concomitent) cu alte vaccinuri.
Cine ar trebui sa fie vaccinat
Vaccinarea cu pertussis se face atat la copilul mic cat si la adult.
Vaccinarea completa cu pertussis este de 4 doze la copil.
Schema de vaccinare in Romania este urmatoarea:
- DozaI : la 2 luni-vaccin hexavalent ( ce contine si componenta pertussis acelular)
- Doza II : la 4 luni- vaccin hexavalent ( ce contine si componenta pertussis acelular)
- Doza III : la 11 luni:-vaccin hexavalent ( ce contine si componenta pertussis acelular)
- Doza IV: la 6 ani- vaccin tetravalent DTP-VPI ( difterie, tetanus, pertussis, antipolio)
La adolescenta , la varsta de 14 ani se revaccineaza cu dTap.
Toate aceste vaccinari se fac la medicul de familie.
Schema de recuperare a vaccinarii.
Daca din motive obiective, copilul nu poate fi vaccinat ( boli, operatii, alte afectiuni ce necesita amanarea vaccinului), se poate face o recuperare accelerata.
Intre doza I si II se lasa doar 4 sapatamani distanta.
Intre doza II si III se respecta distanta de minim 6 luni.
Doza IV se poate face la 6 ani.
Daca s-a intrerupt vaccinarea ( de exemplu: s-a facut doar o singura doza) , schema de vaccinare se continua , nu se reia de la inceput.
Vaccinarea gravidei
Centrul de Control al Bolilor si Preventie (CDC) recomanda gravidelor sa se vaccineze cu vaccinul Tdap (vaccinul recomandat adolescentilor si adultilor impotriva tusei convulsive) in trimistrul III de sarcina.
Dupa vaccinare, corpul fabrica anticorpi protectivi si o parte din ei trec in corpul bebelusului inainte de nastere( prin placenta). Acesti anticorpi protejeaza nou nascutul de tusea convulsiva pana cand va fi vaccinat. Astfel ca , acesti anticorpi protezeaza bebelusul si de complicatiile ce apar odata cu tusea convulsiva.
Nivelul de anticorpi atinge la un maxim la aproximativ 2 saptamani dupa vaccinare. Astfel , vaccinarea gravidei ar trebui facuta cat mai aproape de nastere, ideal intre 27 si 36 de saptamani, ca sa asigure protectie buna la nasterea copilului.
Numarul de anticorpi scade cu timpul, astfel incat este necesar ca la o urmatoare sarcina, mamica sa se revaccineze , ca sa il poata proteja corespunzator si pe al doilea copil si sa ii asigure o cat mai buna protectie impotriva acestei boli.
Aproximativ 30-40 % din sugari care au avut tuse convulsiva au primit-o de la mama (atunci cand sursa a putut fi identificata).
Pentru cine NU se recomanda vaccinul
Pentru anumiti copii fie nu este recomandat absolut deloc vaccinul DTaP, fie este indicata amanarea lui, in functie de anumite conditii si doar la sfatul medicului.
- Copii cu boli moderate sau severe, la sfatul medicului, pot amana vaccinul pana la insanatosire.
- In general, nu este indicata vaccinarea niciunui copil care a avut reactii alergice grave la una din componentele vaccinului sau in urma unei doze anterioare de DTaP.
- Nu ar trebui sa fie vaccinat niciun copil cu afectiuni neurologice diagnosticate, potentiale sau posibile. Vaccinul nu provoaca nicio astfel de boala, dar poate face ca o boala existenta deja, dar ascunsa, sa devina simptomatica.
- Discutati cu medicul daca, dupa o doza de DTaP, copilul dumneavoastra
- a suferit o criza sau a lesinat
- a plans fara oprire 3 ore sau mai mult
- a avut febra de peste 40C
Discutati neaparat cu medical despre toate aceste manifestari. Unii din copiii care le intampina nu ar trebui sa primeasca inca o doza DTaP, insa altii pot primi vaccinul DT.
In plus, un copil care a avut reactii alergice ar putea, la sfatul medicului si in urma investigatiilor, sa primeasca vaccinul DtaP in adolescenta.
Reactii adverse si raportarea lor
Efectele adverse cele mai comune ale vaccunului DTaP sunt:
- febra ( 1 din 4 copii)
- zona injectarii se face rosie sau apare o umflatura ( 1 din 4 copii)
- durere sau sensibilitate la locul injectarii ( 1 din 4 copii)
Efecte adverse medii:
- stari de nervozitate ( 1 din 3 copii)
- stari de oboseala sau apetit scazut ( 1 din 10 copii)
- varsaturi ( 1 din 50 copii)
Aceste probleme de obicei dispar in 1- 3 zile dupa injectare.
Efecte adverse neobisnuite dar f rare si de moderatie medie:
- crize convulsive ( 1 din 14,000 copii)
- plans neconsolat – copilul plange mai mult de 3 ore neintrerupt ( 1 din 1,000 copii)
- febra foarte mare ( peste 40 grade celsius) : 1 din 16,000 copii
Efecte adverse severe ( foarte rare):
- reactie alergica severa ( mai putin de 1 la 1 milion de doze de vaccin)
- crize convulsive pe termen lung sau pierderea constiintei ( acestea sunt atat de rare , incat este extrem de greu de demonstrat ca are legatura cu vaccinul).
Este foarte important sa le fie controlata febra copiilor care sunt cunoscuti cu convulsii febrile. Parintele trebuie sa ii monitorizeze foarte atent temperatura copilului in prima zi post vaccin.
Nu poti face boala de la vaccin!
Vaccinul pertussis NU cauzeaza boala pertussis atat timp cat nu contine bacteria vie. Acum, vaccinul pertussis folosit la copii si adulti contine o parte din bacteria bordatella pertussis care este purificata si inactivata.
Raportarea reactiilor adverse
Reactiile adverse ale vaccinurilor sunt foarte bine documentate. Pacientii si medicii sunt incurajati sa comunice orice probleme constata in asociere cu administrarea vaccinurilor iar firmele producatoare sunt obligate (prin lege) sa le raporteze si sa le adreseze foarte rapid si pe fiecare in parte.
Aceasta abordare are avantajul de a surprinde orice problema care poate fi legata de vaccin, cu obligatia catre firma producatoare de a le comunica pacientilor dar are si dezavantajul ca simpla enumerare a unor probleme usoare sau foarte rar intalnite sa scada increderea in vaccin.
Discutati cu medicul beneficiile si riscurile pentru a lua cea mai buna hotarare cu privire la vaccinare.
Ce probleme ar trebui sa raportez
Urmariti orice semne de reactive alergica, febra sau schimbari ale comportamentului
Semne de reactive adverse pot fi:
Semne de reactie alergica severa ce pot include urticarie, edem (umflarea) al fetei sau gatului, dificultati de respiratie, cresterea pulsului, ameteli, slabiciune. Acestea pot apare dupa vaccinare la un interval de timp care poate varia intre cateva minute si cateva ore.
Ce ar trebui sa fac
Daca considerati ca aveti o reactie alergica severa sau alt tip de urgent, apelati 112 sau duceti persoana afectata la cel mai apropiat spital la departamentul de urgenta sau chemati un doctor.
Dupa rezolvarea situatiei, raportati evenimentul advers catre medicul de familie (si acesta are obligatia de a-l raporta producatorului) sau pe site-ul ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) http://www.anm.ro/anmdm/med_reactie_adversa.html.
Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS
Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.
nora mea a fost vaccinata la 7saptamini la recomandarea medicului de familie fatul poate avea vreo problema.Am citit ca trebuie vaccinata in saptamina 27-36?
Am 63 de ani. Pot fi vaccinata impotriva tusei convulsive? Nora mea va naste intr-o tara in care toti adultii ce vin in contact cu bebelusul trebuie vaccinati.