Persoanele cu tulburari nedetectate ale nivelului glucozei, au un risc mai mare de infarct miocardic si parodontita, potrivit unui studiu publicat in revista ingrijirea diabetului. Rezultatele demonstreaza necesitatea unei colaborari mai stranse intre stomatologi si diabetologi, si chiar a screening-ului pentru diabet in clinicile dentare.
Este deja cunoscut faptul ca, parodontita severa este asociata cu un risc mai mare de infarct miocardic si toleranta scazuta la glucoza, iar diabetul zaharat este mai frecvent la persoanele care au suferit un atac de cord.
Infarct miocardic si parodontita
Cercetatorii incearca acum sa afle daca tulburarile de glucoza nedetectate (disglicemia) – adica o capacitate redusa a organismului de a metaboliza zaharul – au legatura cu cele doua maladii: infarct miocardic si parodontita.
Studiul, o colaborare intre cardiologi si stomatologi, se bazeaza pe datele dintr-o cercetare anterioara, si a inclus 805 pacienti cu infarct miocardic, pe categorii de varsta, sex si regiune, din 17 clinici suedeze de cardiologie. Starea parodontitica a pacientilor a fost evaluata cu raze X , iar stare disglicemica cu teste de toleranta la glucoza.
Participantii diagnosticati cu diabeti au fost exclusi din studiu, au ramas 712 pacienti si ati 731 care se aflau sub control medical, cu date atat despre statusul parodontitei, cat si al glucozei, acesta din urma fiind impartit in trei categorii: toleranta normala, scazuta la glucoza si diabet recent depistat. Comparatiile au fost facute in functie de varsta, sex, obiceiuri legate de fumat, educatie si stare civila.
Disglicemie nedetectata
Studiul arata ca tulburarile de glucoza nedetectate anterior, care includ diabetul zaharat si afectarea tolerantei la glucoza, au fost corelate cu infarctul miocardic. S-a observat ca, in general, este de doua ori mai mare incidenta infarctului miocardic la pacientii cu disglicemie nedetectata, decat la cei unde, in urma unui control medical, aceasta disfunctie a fost depistata, confirmand astfel rezultatele anterioare ale grupului de cercetare. Infarctul miocardic afecteaza aproximativ 30.000 de persoane in Suedia anual.
De asemenea, s-a constatat ca exista o legatura intre diabetul nedetectat si parodontita severa. Cand pacientii cu infarct miocardic si cei sub control medical, au fost analizati separat, asocierea a fost mai clara la pacientii din primul grup, ceea ce se datoreaza, probabil, faptului ca multi dintre cei sub control medical au fost foarte sanatosi si doar cativa au avut parodontie severa si diabet nedetectat.
Constatarile indica faptul ca, disglicemia este un factor de risc cheie atat in parodontita severa cat si in infarct miocardic, iar combinatia de parodontita severa si diabet zaharat nedetectat, creste riscul de infarct miocardic.
Rezultatele sustin legatura, cunoscute anterior, intre parodontie si diabet, si arata ca o astfel de asociere exista, de asemenea, in diabetul nedepistat.
Sanatatea dentara
Potrivit cercetatorilor, concluziile ar trebui sa-i faca pe diabetologi sa ia in considerare sanatatea dentara a pacientilor lor, si necesitatea unei colaborari mai stranse cu medicii stomatologi.
Studiul arata ca tulburari ale metabolismului glucozei nedetectate, sunt intalnite in doua boli majore – infarct miocardic si parodontita. Medicul stomatolog ar trebui sa recomande teste de rutina pentru verificarea nielului de zahar din sange, la pacientii cu parodontita severa.
Una dintre limitarile studiului consta in faptul ca, in ciuda numarului mare de participanti, numarul de pacienti si persoane sub control medical cu parodontie severa si diabet zaharat nedetectat, a fost scazut. Diferentele observate in corelatia dintre diabetul nedetectat si parodontita severa la pacienti si persoane sub control medical, pot fi, prin urmare, atribuite fie numarului scazut de pacienti, fie diferentelor de corelare.
Etichete: nivelul glucozei, infarct miocardic, parodontita, diabetologi, screening diabet