Tusesti de mai mult de trei saptamani? Mai mult, scuipi sange atunci cand tusesti? Atunci e timpul sa mergi la medic, sa verifici daca nu cumva ai tuberculoza!
Trebuie sa stii ca tuberculoza (TBC), cunoscuta si sub numele de oftica sau ftizie, este o boala contagioasa, al carei microb, bacilul Koch, se transmite prin aer, atunci cand o persoana bolnava rade, vorbeste, striga, stranuta, tuseste sau scuipa. Iar daca ai cumva aceasta boala expui riscului imbolnavirii pe toti cei cu care vii in contact in mod frecvent: familia, prietenii si colegii de serviciu.
Simptomele tuberculozei
Simptomele tuberculozei pot include pierderea in greutate, oboseala, febra, transpiratiile nocturne, durerea toracica, dispneea si pierderea apetitului.
Factorii de risc
Factorii de risc care pot favoriza aparitia bolii sunt atat unele afectiuni precum diabetul zaharat, bolile cronice renale, hepatitele cronice, silicoza, bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPCO) ori alcoolismul, anumite tratamente cum ar fi chimioterapia, imunosupresoarele si corticosteroizii, cat si factori economico-sociali precum asistenta medicala precara, conditiile insalubre de locuit, aglomeratia, fumatul si malnutritia.
Exista si forme extrapulmonare ale bolii, precum tuberculoza osteoarticulara, meningeala, peritoneala si urogenitala.
Tuberculoza se vindeca
Trebuie sa stii ca tuberculoza este o boala vindecabila, cu tratament adecvat. Cu toate acestea, in lume anual 10 milioane de oameni se imbolnavesc de tuberculoza, iar 1,6 milioane mor din aceasta cauza.
„Ca parte a eforturilor mondiale de eradicare a tuberculozei, Ministerul Sanatatii deruleaza un amplu Program National de prevenire, supraveghere si control al acestei boli, iar CNAS sustine acest program prin actiuni complementare cum ar fi finantarea spitalizarii bolnavilor TBC, finantarea acordarii de consultatii si de tratamente direct observate la nivelul cabinetelor medicale din ambulatoriu, dar si finantarea de concedii medicale cu durata extinsa pana la un an si sase luni si cu indemnizatie de 100% din baza de calcul pentru persoanele afectate de aceasta boala. In scopul facilitarii depistarii si tratarii tuberculozei, CNAS a prevazut si alte masuri speciale pentru persoanele afectate, inclusiv pentru cele neasigurate”, a transmis CNAS intr-un mesaj de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei (24 martie).
Romania, in topul tarilor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul cazurilor de tuberculoza
In anul 2018, potrivit datelor Programului National de Supraveghere si Control al Tuberculozei, in tara noastra au fost inregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoza, la adulti. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive. In ceea ce priveste tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri, dintre care 5 au fost recidive.
Etichete: tuberculoza, simptome tuberculoza, bacilul Koch, TBC