Tuberculoza poate fi vindecata! Discutati cu medicul de familie

Diagnosticata si tratata la timp, tuberculoza poate fi vindecata. Discutati cu medicul dumneavoastra de familie in cazul in care aveti simpome precum tuse care persista mai mult de 3 saptamani, dureri in piept, dificultati de respiratie, scadere in greutate nejustificata, transpiratii nocturne, oboseala.

In fiecare an, data de 24 martie este dedicata marcarii Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei, prilej cu care se atrage atentia faptului ca tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continua sa reprezinte o problema de sanatate publica in intreaga lume din cauza multiplelor implicatii pe care le are la nivel de individ si societate, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Tuberculoza reduce drastic calitatea vietii bolnavului, ca urmare a afectarii plamanilor si, uneori, a altor organe, in anumite cazuri putand duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin stranut, tuse sau saliva, astfel ca membrii familiei, prietenii sau colegii de munca ai unei persoane cu tuberculoza se pot imbolvi, la randul lor. Din acest motiv, uneori, o persoana cu tuberculoza se poate simti stigmatizata si izolata de catre anturaj, ceea ce poate cauza o suferinta psihica ce se adauga suferintei cauzata de boala. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului pana la vindecare poate cauza dificultati materiale pacientului si familiei.

“Cu toate ca, in ultimele doua decenii, Romania a inregistrat o reducere importanta a cazurilor de tuberculoza (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori in 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori in 2021), tara noastra continua sa ocupe primul loc in UE la numarul de cazuri noi si recidive.”, precizeaza INSP.

Care sunt metodele prin care puteti preveni imbolnavirea de tuberculoza, pentru dumneavoastra si cei din jur?

• vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoza BCG;
• mentinerea unui sistem imun sanatos;
• acoperirea nasului si gurii in momentul stranutului sau tusei;
• spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun;
• aerisirea frecventa a incaperilor si evitarea spatiilor aglomerate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.