Tuberculoza este o boala infectioasa cauzata de o bacterie, Mycobacterium tuberculosis, care afecteaza plamanii. Ultimul raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza ca tuberculoza este si astazi o boala subdiagnosticata la nivel mondial, doar 1 din 4 bolnavi cu TBC sunt diagnosticati la timp si incep tratamentul corect. Tuberculoza rezistenta la medicamente a afectat peste jumatate de milion de persoane in 2012.
Simptome in tuberculoza
Principalele simptome in tuberculoza sunt durerile in piept, tusea, in unele cazuri tusea fiind insotita de sange.
Bolnavul de tuberculoza se va confrunta si cu senzatii de slabiciune, pierdere in greutate si febra.
O persoana se poate infecta cu bacteria tuberculozei daca sta in apropierea unui bolnav care tuseste sau stranuta.
Persoane cu risc de infectie
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o treime din persoanele care se infecteaza cu bacteria tuberculozei au tuberculoza latenta, ceea ce inseamna ca nu sunt inca bolnave si nici nu pot sa ii infecteze pe cei din jur.
Bolnavii cu o imunizarea scazuta au un risc mai mare de a declansa boala odata infectati cu bacteria tuberculozei. Acelasi risc ridicat il au si persoanele care fumeaza, cele care sufera de subnutritie, diabet sau HIV.
Statisticile OMS arata ca o persoana bolnava cu tuberculoza poate sa infecteze, la randul sau, aproximativ 10-15 persoane cu care intra in contact in decursul unui an.
Tuberculoza afecteaza in principal adultii. In acelasi timp, conform OMS, jumatate de milion de copii cu varsta intre 0 si 14 ani s-au imbolnavit de tuberculoza in 2012.
Riscuri in tuberculoza
Fumatul este un factor de risc central in tuberculoza, statisticile aratand ca 20% dintre cazurile de tuberculoza la nivel global au la baza acest obicei.
Fumatul creste considerabil si riscul de mortalitate dupa imbolnavirea cu TBC.
Persoanele care sunt infectate cu HIV si cu bacteria tuberculozei au un risc de 30 de ori mai mare de a dezvolta boala.
Masuri de preventie
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda ca masuri principale de preventie: diagnosticarea din timp a pacientilor infectati, inceperea tratamentului pentru bolnavii suspectati sau diagnosticati cu tuberculoza, precum si precautii suplimentare in cazul persoanelor care intra in contact cu persoane infectate.