Procedura medicala care i-ar putea salva pe pacientii cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic nu se face in toate spitalele importante din tara, desi patru oameni mor in fiecare ora din cauza unui AVC.
Tromboliza este o perfuzie care li se administreaza pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Substanta dizolva cheagul format pe vasul de sange.
„Ofera o rata mult mai mica de mortalitate si dizabilitate fata de tratamentul clasic.”, spune Dr. Radu Mihailescu, potrivit stirileprotv.ro
In Romania sunt doar 14 spitale in care se face tromboliza, iar sase dintre ele sunt in Bucuresti. Tromboliza se poate face doar in primele patru ore si jumatate de la aparitia atacului cerebral. Tocmai de aceea este bine ca procedura sa se realizeze in toate spitalele judetene pentru ca pacientul sa ajunga in timp util in unitatea sanitara.
Medicul neurolog este cel care decide daca pacientul are nevoie de tromboliza si tot el efectueaza procedura.
Conform sursei mentionate, ministrul Sanatatii spune ca substantele pot fi cumparare prin Unitatea de Primire Urgente (UPU), iar ministerul va deconta facturile. Iar ca sa intre in programul national, spitalul trebuie sa solicite acest lucru.