Treizeci de state europene afectate de rujeola in 2017


Treizeci de state europene au raportat un numar total de 14.451 de cazuri de rujeola in cursul anului 2017, de trei ori mai multe decat cele raportate in 2016 (4.643), conform unui studiu publicat de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in fiecare zi, in intreaga lume, aproximativ 450 de copii mor din cauza complicatiilor pojarului. Simptomele acestei boli sunt febra, aparitia unei eruptii caracteristice pe intregul corp, nasul infundat si inrosirea ochilor. Virusul care provoaca pojarul (sau rujeola) se transmite prin contact direct cu secretiile unei persoane infectate sau prin aer.

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor a realizat un studiu pe 30 de state membre ale UE si/sau ale Zonei Economice Europene. Intre 1 ianuarie si 31 decembrie 2017 Romania a raportat cele mai multe cazuri de pojar (5.560), urmata de Italia (5.004), Grecia (967) si Germania (929). Numarul de cazuri raportate in aceste patru tari reprezinta 38%, 35%, 7% si respectiv 6%, in cazul Germaniei, din numarul total de cazuri, noteaza Agerpres.

Doar doua tari din arealul european, Letonia si Malta, nu au raportat niciun caz de pojar in 2017.

Pornind de la dovezile epidemiologice si de laborator, 27 de tari au putut raportat originea cazurilor de pojar pe care le-au inregistrat in cursul anului trecut. Originea imbolnavirilor este cunoscuta pentru 13.541 de cazuri (94%). Dintre acestea, aproximativ 89% au fost clasificate drept endemice (care au cauze locale, specifice unei anumite regiuni) in timp ce 11% dintre cazuri au fost clasificate de import sau legate de import, conform surelor mentionate.

In 2017, 37% dintre persoanele infectate cu pojar aveau pana in 5 ani, 18% intre 5 si 15 ani, iar 45% aveau peste 15 ani.

Proportia cazurilor de nevaccinare a fost cea mai ridicata in randul copiilor de pana la 1 an (96%) pentru ca sunt prea mici pentru a primi acest vaccin. Cea mai mare proportie de cazuri cu status vaccinal necunoscut se regaseste la adultii intre 25 si 29 de ani.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.