Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos al IC este obligatoriu. Progresele facute de medicina in acest domeniu sunt impresionante.

In mod obisnuit, tratamentul bolii dumneavoastra se face cu mai multe medicamente. Medicamentele trebuie luate zilnic. In cazul in care uitati sa va administrati una dintre doze, nu compensati printr-o doza dubla. Faceti o schema cu orarul administrarii medicamentelor. Luati schema la fiecare vizita medicala.

Ce ar trebui sa stiti despre medicamentele pe care le luati:

– Care sunt efectele lor?

– Care sunt reactiile adverse si ce trebuie facut cand apar?

– Cum se administreaza medicamentele, de cate ori pe zi, precum si relatia cu mesele?

– Cand trebuie sa va prezentati la medic pentru analize sau pentru schimbarea medicatiei?

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) scad riscul de mortalitate, scad nevoia de spitalizare (cauzata de agravarile IC) si imbunatatesc calitatea vietii pacientilor cu IC.

Medicatia cu IECA se initiaza cu doze mici, ulterior acestea fiind crescute. IECA pot avea reactii adverse. Astfel, pot aparea ameteli cauzate de scaderea tensiunii arteriale.

Pentru a preveni acest lucru trebuie sa fiti hidratat corect, sa nu va ridicati brusc in picioare in primele minute de la administrarea IECA, sau puteti lua prima doza chiar inainte de culcare.

O alta reactie adversa este tusea seaca. Atunci cand apare, anuntati medicul, uneori fiind necesara inlocuirea IECA cu o alta medicatie (sartani).

Foarte rar, IECA pot da modificari ale gustului, mirosului si extrem de rar o forma severa de roseata insotita de umflarea fetei, buzelor si gatului. Prezentati-va de urgenta la medic cand aceasta apare!

Exista mai multe preparate (in ordine alfabetica): Benazepril, Captopril, Enalapril, Fosinopril, Lisinopril, Perindopril, Ramipril, Trandolapril.

Blocantii receptorilor de angiotensina (sartani) au efecte similare cu cele ale IECA. Se utilizeaza de obicei in locul IECA, atunci cand apar reactii adverse la acestia.

Medicamentele din aceasta clasa utilizate in tara noastra sunt (in ordine alfabetica): Candesartan, Irbesartan, Losartan, Telmisartan, Valsartan.

Antagonistii de aldosteron (AA) impiedica retinerea de sare de catre rinichi (retentie de sare care contribuie la aparitia edemelor si a congestiei pulmonare).

In plus, au efecte benefice la nivelul inimii. Aceste efecte sunt asociate cu scaderea mortalitatii.

Ca reactii adverse, AA pot creste nivelul potasiului in sange si pot deter mina ginecomastie (umflare si dureri la nivelul mameloanelor).

Exista doua preparate utilizate in tara noastra: Spironolactona si Eple renona.

Betablocantele (BB) protejeaza cordul de efectele nocive ale excesului de adrenalina si noradrenalina, facand ca inima sa bata mai incet si mai lent, conservand rezervele de energie.

BB sunt o medicatie asociata cu o scadere importanta a mortalitatii pacientilor cu IC. Uneori, mai ales la inceputul tratamentului, terapia cu BB poate duce la agravarea simptomelor de IC.

Drept urmare, terapia cu BB se initiaza cu doze mici ce vor fi crescute progresiv.

Reactiile adverse ale BB sunt: scaderea frecventei cardiace, racirea mainilor si picioarelor, oboseala, agravarea crizelor de astm si tulburari de dinamica sexuala.

BB utilizate pentru tratamentul IC sunt (in ordine alfabetica): Bisoprolol, Carvedilol, Metoprolol, Nebivolol.

Nu intrerupeti medicatia cu BB, decat la recomandarea medicului cardiolog. Intreruperea brusca a BB poate agrava sever starea clinica.

Digoxina imbunatateste starea clinica a pacientilor cu IC. Este utila in special la pacientii in fibrilatie atriala, unde scade ritmul rapid al inimii, permitandu-i acesteia sa se umple si sa se goleasca mai usor.

Poate avea reactii adverse severe (intoxicatia digitalica), primele semne ale acesteia fiind cele digestive: greata, scaderea poftei de mancare, varsaturile.

De asemenea, pot aparea vederea in galben, cefalea, scaderea ritmului cardiac sau palpitatii.

Modul de administrare al digoxinului este stabilit numai de medic. Aparitia semnelor de intoxicatie digitalica va poate pune viata in pericol, de aceea prezentati-va de urgenta la medic.

Ivabradina diminueaza frecventa cardiaca excesiv crescuta, in acest fel contribuind la imbunatatirea conditiilor mecanice ale pompei car – diace.

Atunci cand tratamentul cu betablocante nu reduce suficient frecventa cardiaca sau exista alte suferinte ce nu pot permite initierea betablocantelor, Ivabradina poate fi utilizata la pacientii cu IC.

Tratamentul cu Ivabradina este asociat ameliorarii simptomelor de IC, imbunatatirii calitatii vietii si scaderii numarului de spitalizari datorat IC.

Reactiile adverse ale Ivabradinei sunt asociate bradicardiei excesive.

Diureticele ajuta la eliminarea surplusului de apa din vase si tesuturi, scazand edemele si excesul de apa din alte organe (plamani, ficat etc).

Tratamentul diuretic face ca inima sa functioneze in conditii mai bune, impiedicand supraincarcarea inimii prin excesul de lichide.

Efectele diureticelor apar dupa prima zi de utilizare si se manifesta in primul rand prin scaderea greutatii corporale. De aceea este util sa va cantariti zilnic.

In acest fel puteti aprecia daca ati pierdut lichide ca urmare a diureticelor. Cele mai multe reactii adverse sunt cauzate de pierderea potasiului prin urina: crampe musculare, parestezii, palpitatii.

Alimentele care contin potasiu sau asocierea de Spironolactona previn aparitia acestor efecte.

Diureticul cel mai frecvent utilizat in tratamentul IC este Furo semidul.

Anticoagulantele sunt medicamente care impiedica formarea cheagurilor de sange in interiorul inimii sau in vasele de sange.

Insuficienta cardiaca este asociata cu un risc crescut in formarea acestor cheaguri, in special daca este asociata cu fibrilatia atriala.

Nivelul anticoagularii se verificaobligatoriu printr-o analiza numita INR.

Administrarea anticoagulantelor fara determinarea periodica a INR va poate pune viata in pericol.

In Romania, medicamentul anticoagulant utilizat pentru administrarea orala este acenocumarolul (Sintrom sau Trombostop).

Reactia adversa cea mai frecventa a anticoagulantelor este hemoragia.

In cazul aparitiei reactiilor hemoragice, prezentati-va de urgenta la medic. Intreruperea si reluarea medicatiei anticoagulante se face doar sub supraveghere medicala.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: