In anumite situatii, starea clinica si supravietuirea pacientilor cu IC poate fi imbunatatita prin implantarea unor dispozitive electrice.
Numai anumite categorii de pacienti, selectate pe baza unor criterii foarte riguroase, pot beneficia de aceste dispozitive.
Stimulatoarele cardiace sunt utile atunci cand ritmul cardiac scade periculos de mult (<30 batai/minut), cand apar semne ECG ca impulsul electric, care coordoneaza activitatea inimii este blocat sau cand apar semne ingrijoratoare ca sincopa (pierderea cunostintei) sau ameteli severe.
Anuntati imediat medicul daca ati constatat una dintre aceste situatii.
Stimulatorul cardiac are dimensiuni mici (de marimea unei cutii de chibrituri) si se implanteaza printr-o mica incizie efectuata in partea superioara a toracelui sub clavicula, sub anestezie locala.
Electrodul care conecteaza cardiostimulatorul cu peretii cardiaci se introduce printr-o vena situata imediat sub clavicula.
Contactul electrodului de stimulare cu camerele cardiace se poate modifica in timp si impune verificarea parametrilor aparatului.
In plus, bateria are o durata de viata limitata (dar uzual >7 ani) si trebuie verificata periodic.
Este obligatoriu sa va prezentati la medic pentru controlul periodic al parametrilor stimulatorului.
Terapia de resincronizarea cardiaca consta in utilizarea unui tip special de stimulator cardiac, care face ca diferitele segmente ale inimii sa se contracte in mod coordonat, in acelasi timp, crescand astfel eficienta muncii inimii.
Ea se aplica pacientilor cu IC care primesc deja medicatia optima pentru stadiul bolii, au o functie cardiaca redusa si au o intarziere a propagarii impulsului electric (manifestata pe ECG prin aparitia blocului major de ramura stanga).
Aceasta terapie scade mortalitatea si imbunatateste calitatea vietii pacientilor cu IC.
Intrebati-va medicul daca sunteti candidat pentru terapia de resincronizare cardiaca.
Defibrilatorul implantabil are capacitatea de a sesiza daca apar ritmuri rapide ventriculare (fibrilatie ventriculara si tahicardie ventriculara) care v-ar putea pune viata in pericol.
Aceste tulburari de ritm netratate duc in scurt timp la stop cardiac si moarte subita. De indata ce depisteaza aceste tulburari de ritm, defibrilatorul implantabil descarca un micsoc electric care opreste tulburarea de
ritm (similar cu ceea ce face defibrilatorul extern, numai ca energia eliberata este mult mai mica).
Modul de implantare este similar cu cel al stimulatorului cardiac. De precizat este faptul ca datorita descarcarii soscurilor electrice, viata bateriei este mai scurta si acest lucru trebuie verificat periodic.
Descarcarea unui soc electric este resimtita de pacient ca o senzatie neplacuta, si pacientul trebuie
avizat.
Intrebati-va medicul daca sunteti candidat pentru utilizarea unui defibrilator implantabil.
Toate aceste dispozitive cardiace pot interfera cu anumite aparate electrice, de aceea:
• Atunci cand trebuie sa efectuati o investigatie de tipul RMN, anuntati medicul ca sunteti purtatorul unui dispozitiv cardiac.
La aeroport, anuntati personalul de securitate ca aveti un dispozitiv cardiac.
• Medicul care v-a implantat dispozitivul electric va va da un carnet cu datele tehnice ale aparatului si parametrii obtinuti la verificarea aparatului. Prezentati carnetul cu datele dispozitivului la fiecare vizita medicala.