Tratamentul acneei este unul complex si trebuie adaptat fiecarui pacient in parte. Totodata, la inceputul terapiei, medicul de familie trebuie sa avertizeze pacientul ca tratamentul acestei afectiuni este unul de durata, iar scopul acestuia este de a indeparta leziunile existente si de a preveni formarea cicatricilor.
In ceea ce priveste tratamentele hormonale, acestea sunt indicate in acnee atunci cand apar urmatoarele situatii:
- pacientele prezinta semne de hiperandrogenism, menstre neregulate, hirsutism, alopecie androgenetica
- pacientele sufera de sindrom de ovar polichistic
- paciente cu acnee cu debut tardiv
- paciente cu acnee severa si care nu au raspuns la alte terapii orale sau locale
Contraceptivele orale reprezinta terapia cel mai des prescrisa de catre medici din toata gama tratamentelor hormonale. Insa medicul trebuie sa avertizeze pacientul de eventualele efecte adverse ale contraceptivelor si anume:
- greata
- varsaturi
- crestere ponderala
- tensiune mamara.
Pentru mai multe informatii despre tratamentul acneei puteti accesa cursul EMC online “Acneea – diagnostic si tratament” postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este gratuit si creditat cu 8 EMC.
Dorina Piraueste Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.roCoordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.