Terapia cu lumina intens pulsata (IPL) are anumite proprietati care o fac benefica pacientilor cu afectiuni cutanate sau chiar vasculare. Despre avantajele dar si restrictiile acestui tratament modern, ne-a povestit dr. Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Astfel, specialistul sustine ca de exemplu, pentru combaterea problemelor vasculare, IPL- ul functioneaza prin fotocoagulare selectiva. Mai exact, lumina este transmisa prin piele catre vasele de sange si odata ce este absorbita de catre acestea e transformata in caldura. Efectul termic are o actiune de coagulare la nivelul peretilor vasculari, ce ulterior vor fi eliminati natural in 5-6 saptamani.
„Spre deosebire de terapiile laser, care folosesc impulsuri de mare intensitate cu aceeasi lungime de unda, IPL-ul foloseste impulsuri scurte cu lungimi de unda diferite. Acest lucru micsoreaza efectul nedorit asupra tegumentului normal si reduce disconfortul si roseata in timpul si dupa tratament. Aceasta coagulare selectiva reduce riscul de purpura sau de pete rosii diseminate la nivelul tegumentului, reactie posibil intalnita in cadrul tratamentelor laser”, ne-a spus doctorul Laurentiu Vladau.
Durata tratamentului este data de numarul vaselor afectate
Fie ca este tratata roseata, talengiectazile sau venectaziile, eficienta tratamentului va fi mai mare cu cat vasele vizate sunt mai superficiale. Procedura IPL dureaza intre 15 si 40 de minute, in functie de localizare si de numarul vaselor afectate.
„Tratamentul zonei vizate necesita mai multe sedinte la interval de cel putin patru-sase saptamani. Vasele tratate devin mai putin vizibile in cateva saptamani. E bine de stiut, insa, ca in cazul insuficientei venoase, exista sanse de recidiva si aparitie de noi vase pe parcursul anilor. Investigatii suplimentare, masuri generale si purtarea de ciorapi elastici, precum si interventii chirurgicale asupra vaselor profunde pot fi necesare in cazurile mai severe sau recidivante”, a mai spus medicul.
Tratamentul are si restrictii
Tratamentul IPL este sigur si eficient fiindca vizeaza numai vasul de sange, fara sa afecteze tesutul din jur. Cu toate acestea, poate sa apara o senzatie de ciupire cauzata de impulsurile luminoase, insa pentru majoritatea oamenilor nu este o procedura dureroasa si isi vor putea relua activitatile normale imediat dupa sedinta.
„Exista, insa, restrictii, la fel ca si in cazul altor patologii tratate cu ajutorul luminii intens pulsate, cum ar fi interzicerea utilizarii produselor fotosensibilizante cu mai putin de 7 zile inainte de tratament (lotiuni autobronzante, activatori, gel de dus autobronzant) si expunerea la soare sau la razele UV cu cel putin 4 saptamani inainte de tratament si o saptamana dupa tratament. Ar trebui evitate, de asemenea, dusurile fierbinti si saunele”, a completat specialistul dermatolog.
Care sunt cauzele vaselor de sange inestetice
Venectaziile si telangiectaziile sunt manifestari vizibile la suprafata pielii in cazul unei insuficiente venoase cronice. Acestea pot sa fie insotite sau nu de varice si pot sa apara simptome precum greutate in gambe, picioare umflate, crampe musculare, senzatie de mancarime si usturime.
„Statul prelungit in picioare este principalul factor predispozant, deoarece prin cresterea presiunii hidrostatice se produce distensie venoasa si ulterior incompetenta valvulara. Femeile au mai des acest tip de probleme deoarece peretii venelor si valvele devin mult mai destinse sub influenta cresterii ciclice a progesteronului. Sarcina este o cauza frecventa a varicelor, iar varsta influenteaza negativ prin diminuarea fibrelor elastice din peretii vasculari. Insa, astazi, cu ajutorul tratamentelor IPL aceste probleme vasculare se trateaza usor”, a mai explicat medicul dermatolog.
Anca Rusen
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.