In ultimii ani, in Romania, numarul femeilor care nasc prin cezariana a crescut cu 10%, diminuand, astfel considerabil numarul celor care aleg nasterea pe cale naturala.
„La nivelul oraselor mari, desigur ca obstetrica si evolutia practicii acestei specialitati este corespunzatoare standardelor europene in multe, foarte multe spitale, dar exista multe alte spitale prin provincie unde nu putem neaparat vorbi despre monitorizare corespunzatoare secolului al XXI-lea in travaliu. Nu exista monitorizare biochimica si, atunci, medicii apeleaza mult mai usor la cezariana”, declara dr. Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog, citat de Digi 24.
Printre motivele cele mai invocate de viitoare mama se numara: teama de durere, travaliul indelungat si posibilele erori medicale.
Totusi, medicii atrag atentia ca operatiile de cezariana pot avea, de asemenea, efecte nedorite.
In urma cu doi ani, Ministerul Sanatatii a refuzat sa mai deconteze operatiile efectuate la cerere, mai intai in mediu privat, iara poi la stat.
In cazul operatiilor de cezariana de urgenta in sistemul public de sanatate, statul deconteaza suma de aproximativ 2000 de lei.