Aproximativ 10% din nasterile inregistrate in Romania sunt corelate cu tinere sub 20 de ani conform Raportului european despre sanatatea si ingrijirea femeilor insarcinate si a copiilor in Europa in 2010. Datele sunt ingrijoratoare avand in vedere riscurile atata asupra mamei cat si asupra fatului in cazul unei sarcini la o varsta prea frageda. Mai mult, numarul mare de sarcini la fete sub 20 de ani aduce semne de intrebare asupra educatiei tinerelor in privinta masurilor de preventie a unei nasteri la o asemenea varsta.
Ce riscuri apar intr-o sarcina sub varsta de 20 de ani
Tinerele care au o sarcina pana la varsta de 20 de ani au un risc mult mai mare de a naste prematur. In acest caz, bebelusii au un risc mai ridicat de a se naste suponderali.
De asemenea, rata de mortalitate perinatala este mult mai crescuta in cazul acestor sarcini.
Riscurile nu ocolesc nici mamele tinere, avand in vedere ca rata mortalitatii maternale este crescuta la aceasta varsta.
O adolescenta care isi incepe viata sexuala mult prea repede este, de asemenea, expusa bolilor cu transmitere sexuala, precum chlamidya sau HIV. Infectia cu HIV poate fi transmisa de la mama la fat in timpul sarcinii, al nasterii sau dupa nastere prin alaptare.
Capacitatea mamei de a avea grija de nou-nascut poate fi afectata, in cazul adolescentelor, de depresia post-partum. Consilierea mamelor tinere in acest caz este vitala atat pentru bebelus cat si pentru sanatatea mamei.
Sarcinile nedorite foarte frecvente la tinerele din Romania
La nivel european, 3% din numarul total de sarcini sunt asociate cu mame sub 20 de ani. Romania se afla in fruntea clasamentului la numarul de mame foarte tinere, alaturi de tari precum Ungaria, Slovacia sau Malta.
Fetele pana in varsta de 20 de ani au un risc mai mare de a avea o sarcina nedorita.
O astfel de sarcina este asociata cu riscuri majore asupra fatului, de vreme ce o mama prea tanara nu acorda, in multe cazuri, suficienta atentie sarcinii.
Ingrijirea medicala perinatala este critica pentru dezvoltarea corecta a fatului, insa multe tinere care au o sarcina nedorita nu beneficiaza de ea.
Preventia unei sarcini nedorite – o problema la nivel european
Specialistii considera ca este nevoie de masuri de preventie a sarcinilor la fete mult prea tinere, pentru a scadea rata mortalitatii maternale dar si a celei perinatale.
Mamele foarte tinere provin, in cele mai multe cazuri, din grupuri sociale defavorizate sau cu o educatie precara.
In acest caz, interventia autoritatilor in aceste grupuri este esentiala pentru a se evita un numar tot mai mare de sarcini nedorite.
In Romania, prin noul pachet de servicii medicale de baza intrat in vigoare de la 1 iunie 2014, tinerele pana in 18 ani vor beneficia de educatie sexuala dar si de consiliere in planificarea familiala in cazul in care si-au inceput deja viata sexuala.