Obezitatea si bolile metabolice asociate acesteia (diabet de tip 2, hipercolesterolemie, hipertensiune), rahitismul, malnutritia, problemele de tranzit intestinal, pubertatea precoce, cariile dentare si retardul de crestere, alaturi de probleme psihologice derivate din acestea precum sunt anxietatea, izolarea sau frustrarea, se regasesc in topul afectiunilor determinate de o alimentatie necorespunzatoare la copii.
Potrivit ultimelor studii realizate de autoritatile din domeniu la nivel intern sau international, in Romania peste 40% dintre copii sunt supraponderali sau obezi, iar ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca o mare parte dintre acestia au dezvoltat si afectiuni metabolice grave asociate surplusului ponderal, precum sunt diabetul zaharat de tip 2, hipercolesterolemiile sau hipertensiunea.
La polul opus, unul din trei copii romani ce locuiesc in mediul rural sufera de malnutrite sau de alte afectiuni periculoase datorate unui mod incorect de alimentatie.
De asemenea, dincolo de problemele datorate unei alimentatii incorecte, o mare parte dintre copiii romani sufera si de intolerante sau alergii alimentare, afectiuni care nedepisate la timp pot avea un efect deosebit de negativ in dezvoltarea armonioasa a acestora.
Principalele greseli pe care le fac parintii atunci cand vine vorba de alimentatia copilului
„Depistarea precoce a oricarui tip de sensibilitate reprezinta un factor esential in dezvoltarea armonioasa a unui copil. Atat din experienta proprie, cat si din problemele semnalate de o mare parte a clientelor noastre, am invatat ca plansul la copil este foarte rar un lucru intamplator, in primii ani de viata, de cele mai multe ori , acesta fiind legat de o problema in ceea ce priveste alimentatia”, a declarat Maria Martac, reprezentantul unui magazin specializat in produse dietetice si terapeutice pentru adulti si copii.
Potrivit acesteia, principalele greseli pe care parintii le fac atunci cand vine vorba de alimentatia copilului tin de numarul zilnic de mese oferit acestora, de cantitatea de mancare oferita, de asa numitele “recompense dulci” primite in urma unor mese copioase, de alegerea unor alimente mai putin sanatoase din lipsa de timp sau din confort, de ignorarea semnalelor venite din partea copiilor, dar si de puterea exemplului.
Astfel, pe langa faptul ca un parinte trebuie sa fie foarte atent la semnalele venite din partea copilului sau si sa ii ofere o alimentatie echilibrata si potrivita nevoilor sale metabolice, acesta nu trebuie sa isi oblige copilul sa manance mai mult decat simte nevoia/ii trebuie sau sa il indemne sa consume alimente nepotrivite varstei lui.
De asemenea, oferirea a prea multe alternative in alimentatie si exemplul unor mese nesanatoase pe care le vad la parinti au un efect negativ asupra copiilor, acestia fiind tentati sa aleaga de cele mai multe ori alimentele procesate, extrem de apetisante si bineinteles dulciurile.
„Niciun copil nu va alege sa manance orez fiert cu legume in detrimentul cartofilor prajiti, budinca de chia(quinoa) in locul unei ciocolate sau gogosi, sau lapte vegetal in locul unui suc acidulat. In timpul dezvoltarii sale este foarte important ca acesta sa aleaga cand si cat vrea sa manance, nu, insa, si ce vrea sa manance. Parintii, sub atenta indrumare a unui medic specialist, sunt cei care trebuie sa urmareasca si sa alcatuiasca o dieta corecta pentru fiecare copil, care sa cuprinda un necesar nutritional complet si diversificat si sa fie adaptata pentru varsta, activitatea fizica, afectiunile, gusturile si preferintele acestuia”, a mai subliniat reprezentantul magazinului.