Top 5 alimente care ne pregatesc corpul pentru sezonul rece

alimente-sezonul-receOdata cu sfarsitul verii, trebuie sa ne pregatim organismul pentru schimbarile de temperatura dar si pentru bolile frecvente din sezonul rece. O alimentatie bogata in minerale si vitamine va intaresc sistemul imunitar, va apara de infectii si va mentin sanatosi si plini de energie. Specialistii ne recomanda sa introducem in dieta zilnica cinci alimente care ne pregatesc organismul pentru sezonul rece.

Legume cu frunze verzi

Spanacul, frunzele de kale sunt bogate in vitamina A, ceea ce mentine sanatoasa mucoasa (membrana care captuseste tubul digestiv, aparatul respirator, aparatul urinar).

Mucoasa asigura umiditatea si lubrifierea organelor pe care le captusesc. In caile aeriene, spre exemplu, mucusul opreste o parte din praful pe care il inhalam.

Specialistii de la Universitatea Yale considera ca o mucoasa sanatoasa poate sa impiedice germenii sa ne afecteze organele.

Iaurt, chefir

Astfel de alimente contin probiotice care ne intaresc sistemul imunitar. Specialistii considera ca probioticele ne ajuta sa reducem riscul bolilor respiratorii.

Pentru persoanele care urmeaza o anumita dieta, sunt recomandate si tipurile de branza Gouda sau feta, care de asemenea contin probiotice.

Ton si carne de curcan

Cele doua alimente au in comun faptul ca sunt bogate in seleniu cu rol extrem de important pentru intarirea sistemului imunitar.  Acest mineral ajuta celulele albe responsabile cu protectia organismului impotriva virusilor si a bacteriilor.

O deficienta de seleniu in organism ne face mai vulnerabili in fata gripei, si poate sa transforme o gripa usoara intr-una cu simptome severe.

Somon si sardine

Cele doua tipuri de peste sunt recomandate pentru ca sunt bogate in acizi grasi omega-3. In afara de rolul extrem de important pe care il au in reducerea riscului de boli cardiovasculare, somonul si pestele ne ajuta sa amelioram durerile articulare si musculare.

Seminte

Nu trebuie sa uitam ca o dieta sanatoasa contine si seminte. Migdale, alunele, semintele de floarea-soarelui sunt bogate in vitamina E.
Studiile arata ca o alimentatie bogata in vitamina E poate reduce riscul alergiilor.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.