De Ziua mondiala a intolerantei la gluten (boala celiaca) vor fi organizate in perioada 16 – 17 mai 2014 o serie de actiuni de informare despre aceasta afectiune. Evenimentele sunt organizate de Centrul de Management pentru boala celiaca Bucuresti din cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG).
Cum sunt afectati bolnavii cu intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten este o boala autoimuna provocata de ingestia de gluten (grau, secara, orz).
Boala celiaca afecteaza 1% din populatia globala. Enteropatia glutenica este cauzata de leziuni la nivelul intestinului subtire ca urmare a consumului de gluten de catre persoanele care nu tolereaza glutenul.
Principalele simptome in intoleranta la gluten sunt oboseala puternica, tulburari de transit, anemie, flatulenta, dureri abdominale recurente, eroziuni de smalt dentar.
“Atentie, unele persoane cu intoleranta la gluten pot fi asimptomatice. Lipsa manifestarilor nu exclude boala”, precizeaza Alina Stanescu – Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrica.
Activitati de Ziua Mondiala a Intolerantei la Gluten
Pe 16 mai 2014 va avea loc un seminar despre boala celiaca, la Hotel Crowne Plaza Bucuresti, incepand cu ora 16.
Pe 17 mai vor fi organizate activitati de informare si de testare in Parcul Herastrau din Bucuresti, Aleea Michael Jackson.
Pentru mai multe informatii despre evenimentele organizate de Ziua Internationala a intolerantei la gluten, click aici.
Sursa: www.comunicatemedicale.ro