Prin terapii neconventionale, complementare sau alternative intelegem: fitoterapia (terapia cu plante), acupunctura, homeopatia,aromoterapia, apiterapia,presopunctura, masajul, yoga si muzicoterapia.
Desi atat terapiile conventionale, cat si cele neconventionale apeleaza la o diversitate de metode si mijloace, de natura, fizica, chimica, biologica si psihica, principala deosebire dintre ele consta in faptul ca in timp ce metodele conventionale au o justificare rationala si o verificare statistica a eficacitatii lor, metodele neconventionale nu au inca o justificare rationala si de cele mai multe ori nici o verificare statistica prin metode stiintifice incontestabile.
Totusi nu trebuie sa neglijam faptul ca multe din terapiile neconventionale, mai ales cele de fitoterapie, au fost preluate din terapiile conventionale, dupa ce au fost verificate stiintific,asa cum a fost cazul aspirinei, al digigitalei si al chininei, precum si a altor produse, asa cum ar fi extractele de gingko biloba, care incep sa aiba confirmare stiintifica.
Principalele terapii complementare:
1. Fitoterapia
– Se bazeaza pe utilizarea unor substante extrase din plante sub forma de pulbere, de extractii apoase, alcoolice sau unguente, in tratamentul unor boli.
2. Acupunctura
– Urmareste reechilibrarea energetica a organismului prin inteparea unor puncte situate de-a lungul unor meridiane energetice aflate in legatura cu organele interne.
3. Homeopatia
– Se bazeaza pe utilizarea unor zone extrem de mici a unor substante care in doze obisnuite ar produce simptomele pe care dorim sa le combatem.
4. Aromoterapia
– Se bazeaza pe influenta pe care uleiurile aromatice naturale o pot avea asupra asupra organismului si a anumitor boli.
5. Apiterapia
– Foloseste produsele apicole, asa cum ar fi mierea, polenul, propolisul, laptisorul de matca, apilarnilul si veninul de albine in tratamentul unor simptome sau chiar al unor boli.
6. Presopunctura
– Se bazeaza pe influenta pe care masarea unor puncte cutanate o are asupra diferitelor organe.
7. Masajul
– Foloseste influenta pe care mobilizarea pasiva a unor zone ale corpului o poate avea asupra circulatiei sangelui si functionarii normale a unor aparate si sisteme.
8.Yoga
– Are la baza utilizarea unor tehnici de meditatie, de posturi si de respiratie in tratamentul unor boli.
9. Muzicoterapia
– Se bazeaza pe influenta pe care unele opere muzicale o pot avea asupra sistemului nervos, in primul rand, a sistemului endocrin, a aparatului digestiv, cardiovascular etc.
10. Osteopatia
– Este o tehnica mai putin cunoscuta care are la baza influenta pe care manipularea sistemului osteo-muscular si mai ales a coloanei vertebrale o poate avea asupra unor organe interne.
Totusi intre terapiile conventionale si cele neconventionale nu exista o deosebire asa de mare cum s-ar parea la prima vedere.
Exista studii stiintifice care arata ca remediile homeopate sunt net superioare efectelor placebo in tratarea nevrozelor.
Pe de alta parte, acupunctura este eficace in peste 65% dintre durerile lombare, fiind de asemenea utila si in prevenirea crizelor de astm bronsic.