Una dintre problemele cele mai importante pentru medici este aceea a indicatiilor si contraindicatiilor pe care le au terapiile complementare.
In primul rand trebuie remarcat faptul ca desi terapia complementara pot fi utilizata si in cazul bolilor acute, asa cum ar fi utilizarea acupuncturii in durerile de spate sau in durerile de cap, totusi, aceasta este mai des utilizata in bolile cronice.
Multi oameni de stiinta sustin, insa ipoteza ca terapia complementara ar trebui utilizata in bolile mai putin grave, cu o simptomatologie minora si o stare generala mai buna.
Este o mare greseala daca starea dumneavoastra se agraveaza si simptomele nu cedeaza, sa nu apelati la medic si sa va tratati numai cu metode neconventionale.
In aceste cazuri, de cele mai multe ori este nevoie de aplicarea rapida a unui tratament conventional, un tratament cu antibiotice sau o interventie chirurgicala care nu suporta amanare.
Indicatiile principalelor terapii complementare
1.Fitoterapia – sedative, stimulante, expectorante, antidiareice, laxative, diuretice, antiinfectioase, afrodisiace, antihipertensive, in tratamentul menopauzei si al adenomului de prostata.
2.Aromoterapia – anxietate,I nsomnie, astenie, migrena, astm bronsic, tuse, palpitatii, colici abdominale, greturi, varsaturi, dismenoree (dureri la menstruatie),menopauza.
3.Apiterapia – cicatrizarea ranilor, tratamentul anemiilor,protectoare ale ficatului, laxative, tonice generale, afrodisiace , pentru stimularea sistemului imunitar, antiaterosclerotice, antibacteriene.
4.Acupunctura – dureri de spate, sold, genunchi, spondiloza cervicala, cefalee, dureri abdominale, contracturi musculare, impotenta, oboseala, miopie.
5.Homeopatia – poate fi folosita in aproape toate bolile dar mai ales in migrena, astm bronsic, palpitatii, dispepsii, nevroze, ulcer gastroduodenal, cardiopatia ischemica, arteriopatia obliteranta.
6.Masajul – dureri musculare, articulare, dureri ale coloanei vertebrale, crampe musculare,spasme,tulburari de circulatie,astenie,depresie psihica,insomnie etc
7.Muzicoterapia – nevroze, depresii, anxietate, oboeala ,hipertensiune arteriala, palpitatii, insomnii, dureri cronice de orice fel, in special durerile de cap
Dintre efectele secundare ale metodelor alternative putem da cateva exemple:
-gingko biloba, utilizat ca vasodilatator si antioxidant, a determinat aparitia unor hemoragii oculare si cerebrale
-sunatoarea, utilizata ca antidepresiv, a provocat tulburari gastro-intestinale, reactii alergice,ameteli si sensibilitate la lumina puternica
-ginsengul, utilizat ca tonic general, a determinat tulburari de coagulare, etc.
De aceea extractele de plante trebuie utilizate si ele cu multa prudenta mai ales cand sunt asociate cu alte medicamente.