Copiii care isi petrec mult timp in fata televizorului sau a jocurilor video pot sa fie afectati major in dezvoltarea personala. Pediatrii considera aceste activitati de petrecere a timpului liber nu doar ineficiente in dezvoltarea cognitiva a copiilor, ci si cu consecinte nefaste. Deficitul de atentie, obezitatea sau afectarea somnului sunt doar cateva riscuri la care sunt expusi copiii.
Perioada 0 – 2 ani este cruciala in dezvoltarea copiilor
Una din greselile majore ale parintilor este sa desconsidere importanta perioadei 0 -2 ani in dezvoltarea copilului. Specialistii considera ca in acest interval are loc o dezvoltare rapida si accentuata a creierului.
Dezvoltarea va fi afectata sau sustinuta de stimulii la care este expus copilul. Daca in aceasta perioada copilul va urmari desene animate la televizor sau va incepe sa se joace pe tableta, deficientele in dezvoltare nu vor intarzia sa apara.
Specialistii interzic televizorul si tableta pana la 2 ani
Avand in vedere riscurile in dezvoltarea cognitiva si sociala la care este expus un copil, specialistii recomanda ca un copil pana la 2 ani sa nu fie lasat nici macar o ora pe zi la televizor sau in fata tabletei.
Nici macar mai tarziu, in perioada 3-5 ani, copiii nu ar trebui lasati sa se joace cu telefoane mobile, tablete. In aceasta perioada se recomanda doar o singura ora pe zi in fata televizorului, la programe non-violente.
Chiar si la varsta de 13-18 ani, copiii trebuie sa petreaca un timp limitat in fata televizorului, doua ore pe zi, respectiv 30 minute folosind telefonul sau tableta.
Ce afectiuni risca un copil care intra in contact de mic cu televizorul sau calculatorul
Intarzierea in dezvoltare este principalul risc de vreme ce copilul este expus unor stimuli care nu il ajuta in dezvoltare.
Deficitul de atentie, dificultatea in invatare vor fi primele consecinte ale acestei intarzieri in dezvoltare.
Obezitatea si supraponderalitatea sunt direct corelate cu timpul petrecut de copil in fata televizorului si al calculatorului. Un copil care are un TV in camera are un risc de 30% mai mare de a fi mai tarziu obez. Odata cu obezitatea, apar riscurile diabetului, atacului cerebral sau al infarctului.
Un comportament agresiv este o alta consecinta in cazul unui copil care isi petrece prea mult timp folosind device-uri electronice.
Lipsa socializarii dar si a nenumaratelor programe cu caracter violent care apar la TV il pot impacta astfel direct.