Tehnologiile avansate si modalitatile de comunicare la care nici nu ne puteam gandi in urma cu 10-20 de ani, nu fac bine vietii de cuplu. Potrivit unui cercetator britanic, Paul Levy, telefoanele inteligente si accesul la nenumarate site-uri de socializare afecteaza relatia dintre doi parteneri, pentru ca dilueaza nivelul de intimitate.
Specialistul britanic spune ca internetul si dispozitivele digitale ii fac pe oameni sa uite ce inseamna dragostea adevarata din lumea reala.
Oamenii se ignora unii pe altii, conferindu-si mai putina atentie, insa in schimb sunt mai pasionati de aplicatiile telefonului mobil.
Pe masura ce legaturile directe, fizice, nemijlocite dintre oameni devin tot mai rare, mai diluate, oamenii se adapteaza, avand asteptari tot mai mici de la ceilalti la nivel de interactiune directa.
Oamenii uita cum este dragostea adevarata, uita ca trimiterea de sarutari prin e-mail sau sms nu inlocuieste apropierea intima reala, a declarat Paul Levy, citat de Daily Mail.
Potrivit unui studiu realizat in America, cu cat membrii unui cuplu folosesc mai mult platforma de socializare Facebook, cu atat creste mai mult sentimentul de gelozie dintre ei, ducand in cele din urma la despartire.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Missouri au realizat sute de interviuri cu utilizatori ai site-ului Facebook, cu varste cuprinse intre 18 si 82 de ani.
Mare parte dintre acestea considerau ca utilizarea de catre partener a platformei online poate duce la aparitia conflictului in relatie.
Specialistul britanic afirma ca, cu cat oamenii recurg mai mult la tehnologie pentru a fi aproape de ceilalti, cu atat se reduce nivelul de apropiere in viata reala.
O alta cercetare efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford asupra unui esantion de 24.000 de cupluri europene casatorite, s-a descoperit ca satisfactia privind mai multe aspecte din mariaj este invers proportionala cu nivelul de utilizare a site-urilor de socializare.
Adica, acele cupluri care folosesc mai putin Facebook-ul, au o casnicie mai buna, sustin cercetatorii.
Si, cu cat cuplurile citesc mai mult despre vietile interesante ale altor persoane si cupluri, cu atat sunt mai predispuse la a-si vedea propria relatie si viata ca fiind dezamagitoare.
Paul Levy mai spune ca o solutie pentru o relatie sanatoasa ar fi evitarea utilizarii tehnologiei mobile atunci cand nu este cu adevarat necesara.
El sfatuieste cuplurile sa nu mai foloseasca telefoanele si tabletele in dormitor sau la masa.
De asemenea, folosirea unui ceas desteptator clasic este recomandata in detrimentul telefonului mobil pe post de alarma, pentru ca se evita astfel cat mai mult posibil folosirea acestor dispozitive care duc, in cele din urma, la singuratate.
Omul de stiinta incheie seria sfaturilor spunand ca atunci cand cineva trimite un mesaj cu litera „X”, sau orice alta prescurtare a cuvantului „sarut”, acel cineva trebuie sa isi aminteasca sa-si sarute interlocutorul si in viata reala.