Tatal are un rol crucial in dezvoltarea psihologica si emotionala a copilului

saptamana-sanatatii-barbatilorIn popor s-a dezvoltat ideea ca mama este factorul principal in cresterea si educarea copiilor. Insa, de cand ea merge la serviciu avand acelasi program cu al tatalui, lucrand uneori chiar mai multe ore decat acesta, dezvoltarea micutului se transforma intr-un fel de misiune care trebuie dusa la bun sfarsit de ambii parinti.

Cum intervine tatal in primii ani de viata ai copilului

In primii doi ani, rolul tatalui in cresterea copilului este unul mai mult indirect, prin suportul pe care il ofera mamei sau bunicii, iar din anul al treilea de viata, parintele poate deveni mai activ prin intreprinderea unor activitati recreative, cum ar fi jocurile, plimbarile si orice inseamna petrecerea timpului impreuna intr-un mod distractiv.

Aproape de varsta de cinci ani, copilul isi dezvolta perceptia si mai mult si poate deja incepe activitati de unul singur, cum ar fi sportul sau alte lucruri care ar putea deja sa le faca individual.

Bineinteles, si aici, tatal are un rol psihologic destul de important, pentru ca poate insufla copilului dorinta si il poate indruma spre o optiune in acest sens, ori poate conferi curaj copilului atunci cand va experimenta lucruri si activitati pentru prima data in viata.

Tatal, important pentru stabilirea identitatii sexuale

Mai tarziu, aproape de varsta pubertatii, tot tatal are un rol important in stabilirea identitatii sexuale a viitorului adult. In cazul baietilor vorbim de ceea ce psihologii numesc “ validarea masculinitatii”, iar in cazul fetelor, tatal va fi drept model in viitor pentru alegerea unui partener de viata.

Apoi, relatia parinte-copil si dupa varsta adolescentei, aproape de maturitate, este una interesanta din punct de vedere al dezvoltarii emotional afectiva, mai ales prin suportul pe care tatal il poate oferi tanarului in ceea ce inseamna dezvoltarea si orientarea personala.

A fi tata – un rol pentru o viata

Poate la o prima vedere ar fi simplu sa fii tata, pentru ca in mod traditional rolul acestuia a fost oarecum diminuat in trecut. Insa, in realitatea contemporana aplicata de parinti, dar si sugerata de specialistii in psihologia pediatrica, tatal este o figura extrem de importanta in cresterea, educarea si ulterior formarea ca adult.

Rolul de tata este unul pentru o viata, care inseamna responsabilitate si afectiune si care nu se termina niciodata. Sfatul si indrumarea unui parinte sunt mereu necesare, la orice varsta.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.