Peste 100.000 de avorturi si de decese ale nou-nascutilor ar putea fi evitate pe plan mondial gratie unui vaccin creat impotriva unei infectii intalnite in mod frecvent la femeile insarcinate, care este provocata de o bacterie, streptococul B, sugereaza mai multe studii publicate luni, relateaza AFP.
Riscul de imbolnavire cauzata de acest streptococ a fost mult timp subestimat, au subliniat autorii acestor studii, ce au fost publicate in revista medicala Clinical Infectious Diseases si au fost prezentate la conferinta anuala organizata de American Society of Tropical Medicine and Hygiene, ce are loc in orasul Baltimore din statul american Maryland, relateaza si Agerpres.
Peste 21 de milioane de femei insarcinate din lumea intreaga sunt purtatoare ale acestei bacterii, considerata mult timp inofensiva, estimeaza cercetatorii de la Facultatea de Igiena si Medicina Tropicala din Londra (LSHTM).
In prezent, se stie ca acest streptococ este responsabil de aparitia unor cazuri de septicemie si de meningita potential mortale in randul nou-nascutilor si ca acest agent patogen reprezinta, de asemenea, o cauza majora pentru declansarea unor avorturi.
O noua cercetare arata pentru prima data un vaccin cu un grad de eficacitate de 80% ce ar putea fi administrat pentru 90% din femeile din lumea intreaga ar putea evita peste 231.000 de cazuri de infectie – nu intotdeauna mortale – in randul femeilor insarcinate si nou-nascutilor.
Prezent in mod natural si inofensiv in aparatul digestiv, streptococul B devine patogen atunci cand migreaza spre alte organe si provoaca doar infectii benigne, cu exceptia femeilor insarcinate si fetusilor.
In medie, 18% dintre femeile care asteapta un copil sunt „colonizate” de aceasta bacterie, mai scriu sursele mentionate.