Nenumarati oameni de stiinta, nutritionisti si medici au afirmat pana acum ca alimentatia poate influenta starea de spirit, iar acest lucru este confirmat prin zeci, poate sute de studii.
Acum, un alt studiu intareste aceeasta concluzie, dar ne si avertizeaza.
Conform acestuia, o dieta bogata in zahar poate creste riscul de a dezvolta stari depresive, iar cele mai mari riscuri le au femeile.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Columbia, New York, au monitorizat peste 70.000 de femei cu varste cuprinse intre 54 si 79 de ani.
Pe parcursul studiului, cercetatorii s-au interesat asupra interactiunilor dintre alimentatie si sanatatea psihica a femeilor, iar concluzia lor este una ingrijoratoare: cu cat consuma mai mult zahar, cu atat ele prezinta un risc mai mare de depresie.
Autorii studiului, citati de mai multe publicatii internationale, afirma ca alimentele cu un index glicemic ridicat si cele care contin zahar rafinat sunt cele mai daunatoare pentru starea de spirit.
Pe lista neagra intocmita de cercetatori se afla produsele de patiserie, painea alba, alimentele semipreparate, mancarea tip fast-food si dulciurile.
Riscul de a suferi stari depresive nu a fost constatat la femeile care consuma frecvent alimente bogate in fibre, precum cerealele integrale si legume.