Oamenii de stiinta au descoperit ca zaharul ”trezeste” celulele canceroase si amplifica agresivitatea tumorilor, informeaza marti The Independent.
Aceasta descoperire ar putea avea un impact major asupra alimentatiei pacientilor diagnosticati cu aceasta problema de sanatate.
Concluziile unui proiect de cercetare desfasurat pe parcursul a noua ani, realizat de oameni de stiinta de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie – VIB), Universitatea Catolica din Leuven (KU Leuven) si Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel – VUB), sunt considerate o descoperire revolutionara in studiul cancerului, cercetatorii clarificand in sfarsit modul in care efectul Warburg – un fenomen in cadrul caruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile – stimuleaza cresterea tumorilor.
Publicat in jurnalul stiintific ”Nature Communications”, proiectul a fost initiat in 2008, acesta punand accentul pe modul in care tumorile convertesc cantitati semnificativ mai mari de zaharuri in lactat in comparatie cu tesuturile sanatoase, relateaza si Agerpres.
Desi fenomenul a fost intens studiat, pana in prezent nu se stia cu certitudine daca acest efect este un simptom al cancerului sau o cauza a acestuia.
Insa aceasta noua cercetare ofera dovada corelatiei dintre zahar si activitatea oncogena in celulele canceroase.
”Cercetarea noastra dezvaluie modul in care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce catre un cerc vicios de stimulare continua a dezvoltarii si evolutiei cancerului. Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg si agresivitatea tumorii””, a declarat profesorul Johan Thevelein, conform surselor mentionate.
Oamenii de stiinta sustin ca aceste descoperiri vor avea ”consecinte majore” si vor oferi ”o baza pentru studii viitoare in acest domeniu”. De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacientii diagnosticati cu cancer.