Studiu: Vitamina D poate fi eficienta in preventia unor tipuri de cancer


Vitamina D poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de ficat, conform unui nou studiu realizat de cercetatori japonezi si publicat in ultimul numar al revistei British Medical Journal, transmite Press Association.

Oamenii de stiinta au examinat datele medicale ale unui grup de 34.000 de voluntari, barbati si femei intre 40 si 69 de ani, si au ajuns la concluzia ca un nivel mai ridicat de vitamina D este asociat unui risc relativ mai scazut (30 – 50%) de cancer de ficat, noteaza si Agerpres.

Voluntarii au fost monitorizati, in medie, timp de 16 ani. De-a lungul acestui interval de timp, 3.301 dintre ei s-au imbolnavit de cancer.

Vitamina D ajuta la mentinerea nivelului de calciu din organism, fapt care contribuie la o buna sanatate a oaselor, dintilor si muschilor, dar iata ca poate avea si alte efecte benefice.

Organismul uman produce vitamina D in urma expunerii la lumina solara. De asemenea, vitamina D poate fi preluata din carnea pestilor grasi sau uleiosi, carnea rosie, ficat si galbenusul de ou.

Dupa ce au eliminat statistic alti factori de risc oncologic, precum varsta, greutatea, fumatul etc, cercetatorii si-au dat seama ca un nivel mai ridicat de vitamina D este asociat cu un risc relativ de cancer mai scazut cu pana la 20%, atat la femei cat si la barbati, mai scriu sursele mentionate.

Ei au mai avertizat ca ar putea exista un efect de plafonare, adica peste un anumit nivel de vitamina D in organism nu se vor mai inregistra efecte benefice aditionale.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.