Activitatea virala si replicarea virusului pot persista in sistemul digestiv al pacientilor vindecati de Covid -19, chiar daca acestia nu prezinta simptome gastrointestinale, concluzioneaza un studiu realizat la Universitatea Chineza din Hong Kong, citat de agentia Xinhua si Agerpres.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Chineze din Hong Kong au analizat probe de materii fecale prelevate in perioada februarie – aprilie de la cincisprezece pacienti din Hong Kong diagnosticati cu boala COVID-19, cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani.
Astfel, s-a constatat prezenta infectiei virale active in sistemul digestiv in cazul a sapte dintre pacienti, chiar si in absenta simptomelor gastrointestinale. Trei pacienti au continuat sa prezinte infectie virala activa pentru o perioada de pana la sase zile dupa ce au fost declarati vindecati de Covid-19.
Totodata, oamenii de stiinta au descoperit ca microflora intestinala a pacientilor cu incarcatura virala mare de SARS-CoV-2 era caracterizata de o imbogatire cu agenti patogeni si de o pierdere a bacteriilor ”bune”, capabile sa produca acizi grasi cu lant scurt.
”Activitatea virala activa si prelungita din intestinele pacientilor cu COVID-19, chiar si in absenta simptomelor gastrointestinale si dupa recuperare, evidentiaza importanta monitorizarii pe termen lung a coronavirusului si a starii de sanatate, dar si a amenintarii potentialelor cazuri de transmitere virala pe cale fecal-orala”, a declarat Siew Chien Ng, director asociat al Centrului pentru Studiul Microflorei Intestinale din cadrul universitatii, conform surselor citate.
Etichete: virusul sars-cov-2, covid sistemul digestiv, bolnavi vindecati covid