Studiu: Strangerea de mana poate indica o problema de inima
O strangere de mana mai putin ferma ar putea fi un semn precoce al unei inimi slabite, a relevat un studiu efectuat in Marea Britanie, citat de Press Association.
Oamenii de stiinta au realizat ca exista o asociere intre strangerea de mana mai putin ferma si schimbarile negative la nivelul cordului. Ei cred ca acesta poate fi un indiciu util pentru estimarea starii de sanatate a inimii, noteaza si Agerpres.
Cercetatorii au analizat investigatii imagistice realizate pe aproape 5.000 de participanti la acest studiu, printre acestia numarandu-se atat persoane cu o strangere de mana ferma cat si subiecti care dadeau mana intr-un mod mai putin energic.
Astfel, au descoperit ca o strangere de mana puternica era asociata cu un volum mai ridicat de sange pompat de inima si un cord mai sanatos. Prin urmare, riscul de evenimente cardiovasculare, precum infarct sau accident vascular cerebral, era unul redus in cazul lor.
Pe parcursul cercetarii s-a constatat ca persoanele cu o strangere de mana mai putin ferma aveau un risc mai mare de a avea probleme de inima.
„Studiul nostru demonstreaza ca o forta mai mare de apucare este asociata cu o structura si o functionare mai sanatoase. Forta cu care se da mana reprezinta o masura necostisitoare, reproductibila si usor de implementat si poate deveni o modalitate facila de identificare a persoanelor cu risc de boli de inima si de prevenire a evenimentelor majore ce pot schimba viata, cum este cazul unui infarct”, a declarat Prof. Steffen Petersen, de la Universitatea Queen Mary din Londra, seful echipei de studiu.
Pentru a se masura forta strangerii de mana subiectii au fost rugati sa stranga timp de trei secunde un dispozitiv numit dinamometru.
Concluziile cercetarii au fost publicate in jurnalul Public Library of Science ONE.
Etichete: strangere de mana, probleme cardiace, boli de inima